Yleistä

Polvi on monimutkainen anatominen rakenne, ja sen kestävyyden vaatimustaso on suuri koko kehon painon kohdistuessa siihen erilaisissa kuormitustilanteissa. Ikääntymiseen liittyvä fysiologinen rakenteiden kuluminen tai rasitus aiheuttavat suuren osan polvivaivoista. Valtaosa näistä ilman vammaa esiintyvistä aikuisten polvivaivoista on hoidettavissa levolla tai lihaskuntoharjoittelulla sekä tilapäisellä kipulääkityksellä ilman muita toimenpiteitä. Ilman vammaa oireilevan polven taustalla voi olla myös sisätautinen ongelma, kuten reumasairaus tai niveltulehdus. Tulehdusta epäiltäessä on aina tärkeää poissulkea vakava bakteeritulehdus päivystyksellisesti – etenkin, jos esiintyy kuumetta.

Lasten ja nuorten polvikipuihin liittyy erityispiirteitä, ja niistä löytyy oma artikkelinsa (Polvivaivat lapsilla ja nuorilla)

Polvikivun syyt

Polvikipujen syyt voidaan jakaa karkeasti ortopedisiin ja sisätautisiin syihin. Valtaosa polvikivuista hoidetaan yleislääkärin vastaanotolla. Lasten polvikipu arvioidaan omana erityisryhmänään, ja sitä käsitellään tässä artikkelissa hyvin suppeasti.

Tässä artikkelissa käsitellään polven kiputiloja, jotka ovat alkaneet ilman selvää yksittäistä traumaa tai vääntövammaa. Polven vammoja käsitellään erillisessä artikkelissa (Polven vammat).

Polven kiputilojen taustalla voi olla poikkeava tai lisääntynyt rasitus, jolloin varsinaista vauriota ei ole tapahtunut, mutta rakenteet ovat ärtyneet, mistä seuraa kipua tai muita oireita. Iän myötä tai aiemman vamman seurauksena polvessa voi olla nivelrikkoa tai rustovaurioita, jolloin rasituksen jälkeinen oire ilmaantuu herkemmin ja on voimakkaampi.

Terveen polven rasituksen jälkeinen kipu tuntuu erityisesti lihasten kiinnityskohdissa tai niiden läheisyydessä sijaitsevissa limapusseissa eli bursissa. Tyypillisimmät kipukohdat ovat sääriluun yläosassa (pes anserinus) tai reisiluun nivelnastan seudussa. Lyhytaikainenkin voimakas hankaus (esimerkiksi polvillaan olo) voi aiheuttaa polvilumpion edessä olevan limapussin ärtymisen (kuva ). Tällöin polvilumpion edessä tuntuu turvotusta ja kipua ja kiristyksen tunnetta polvea taivutettaessa. Polvitaipeessa tuntuvaan kipuun ja turvotukseen taas on usein syynä nivelpussin tyrämäinen pullistuma (Bakerin kysta). Pitkäaikainen vääränlainen kuormitus tai polven rakennevika voi hiertää polvilumpion rustoista nivelpintaa ja aiheuttaa polven etuosassa tuntuvan kivun (ks. Polvilumpion kondromalasia). Niin sanottu hyppääjän polvi on polvilumpion alapuolelle kehittyvä kiputila, joka voi olla seurauksena liikunnan harrastajan toistuvista hypyistä.

Kuva

Polvikivun syitä kivun sijainnin perusteella.

Ikääntyneen, erittäin runsaan urheiluhistorian (mm. jalkapallo) omaavan tai merkittävästi ylipainoisen henkilön polven pitkäaikaisen kivun syynä on hyvin usein polven nivelrikko(kuva ). Nivelrikkokipu tuntuu alkuvaiheessa liikkuessa ja helpottaa rasituksen loputtua. Pitkälle kehittyneessä nivelrikossa jomottava kipu voi tuntua levossakin ja vaikeuttaa esimerkiksi istumasta nousua. Lisäksi polvi saattaa tuntua pettävän alta ja voi esiintyä aiheuttaa polven lukkiutumista (hammasratasoire).

Harvinaisempia polven kivun syitä ovat reumaattiset ja muut polvinivelen tulehdukset. Polvinivelen tulehduksiin liittyy kivun lisäksi turvotusta ja kuumotusta. Vakavammissa tapauksissa bakteeritulehduksen ollessa kyseessä esiintyy myös voimakasta punoitusta ja kuumetta. Tällöin ammattilaisen arvioon on hakeuduttava viipymättä.

Pikkuhiljaa pahenevan, voimakkaan ja yölläkin vaivaavan polvikivun harvinainen syy voi olla myös kasvain, minkä selvittelyssä ensisijainen tutkimus on tavallinen röntgenkuva.

Kasvuikäisillä urheilevilla lapsilla esiintyy lisäksi muun muassa sääriluun kyhmyn oireilua (Osgood–Schlatterin tauti) ja polvilumpion alakärjen kipuilua (Sinding–Larsenin tauti).

Kuva

Polven nivelsiteet.

Oirearvio

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos polvesi on kipeä tai jäykkä tai siihen on kohdistunut vamma. Polvesi voi olla esimerkiksi turvonnut, et pysty liikuttamaan sitä normaalisti tai polvessasi on häiritsevää kipua tai se pettää alta. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Itsehoito

Polven kipujen monisyisyyden vuoksi on yleensä aihetta ensin selvittää kivun syy. Tilapäiseen kipuun voidaan käyttää kipulääkkeenä parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä. Nivelrikkoperäisen kivun itsehoidosta on tarkempia ohjeita. Osa potilaista hyötyy polvituesta, joka tukee polvea sivusuunnassa. Kylmähoito voi lievittää tilapäisesti kipua, mutta pitkäaikaisena sitä ei suositella, koska se todennäköisesti hidasta kudosten paranemista.

Milloin hoitoon?

Äkillisten vammojen yhteydessä on syytä hakeutua päivystykselliseen arvioon, jos vamman jälkeinen polvikipu estää jalalle varaamisen (painoa ei voi kivun vuoksi laskea vammautuneelle jalalle), polvessa on selvä virheasento tai polvi ei tunnu tukevalta tai siinä on huomattava ja voimakkaan kivulias turvotus. Samoin polven kipuun liittyvä kuumotus, turvotus, punoitus sekä mahdollinen kuume ovat syitä hakeutua hoitoon päivystyksellisesti. Tarvittaessa voi soittaa päivystysavun numeroon 116117.

Muunlaisen uuden polvioireen kanssa on syytä hakeutua ammattilaisen arvioon viimeistään viikon kuluessa (virka-aikaan), mikäli kipu polvessa estää päivittäisiä toimia. Lievänkin vamman jälkeen on syytä aloittaa heti kivun salliessa aktiivinen polven kuntoutus (esim. vesijuoksu tai fysioterapeuttiset harjoitteet). Pitkäaikainen polven pettämisen tai epävakauden tunne, pistos tai polven lukkiutuminen kävellessä tai portaissa kulkiessa sekä kipeytyminen esimerkiksi juostessa voivat olla merkkejä polveen syntyneestä rusto- tai nivelsidevammasta taikka nivelrikosta.

Polveen vähittäin kehittyneen kivun syy on tarpeellista selvittää muutaman viikon sisällä, jos kipu ei asetu huolimatta asianmukaisesta kipulääkityksestä ja kuntoutusharjoitteista. Ensisijaisesti oireen syytä selvitetään perusterveydenhuollossa, ja merkittävä osa kuntoutuu yleislääkärin seurannassa ja fysioterapeutin ohjauksessa. Ortopedin arvioon lähetetään potilas, jonka polvivaivalle arvellaan löytyvän jokin leikkauksella hoidettava syy (esim. katkennut nivelside tai nivelrakoon jäänyt rustokappale) tai mikäli polvikuluma on edennyt vaiheeseen, joka vaatii tekonivelleikkausharkinnan. Rutiininomaiset polvien tähystystutkimukset on todettu laajoissa tutkimuksissa perusteettomiksi lievissä polven oireissa. Epäselvässä tilanteessa ortopedi arvioi leikkaushoidon tarvetta magneettitutkimuksella.

Lapsen lievänkin arkitoimia ja liikuntaa häiritsevän ja ilman vammaa esiintyvän raajakivun jatkuessa on syytä hakeutua ammattilaisen arvioon.

Kirjallisuutta

  1. Ahola J-A, Kallio P. Kasvuikäisten polvivaivat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 12.9.2024.
  2. Heinäaho E, Halinen M, Kuusisto K, Pystynen M. Aikuisen polvikipu. Duodecim 2022;138(22):2011–6.
  3. Toimitus. Kipeä polvi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 23.5.2022.
  4. Rodriguez-Merchan EC, De La Corte-Rodriguez H. The role of orthoses in knee osteoarthritis. Hosp Pract (1995). 2019 Feb;47(1):1–5.
  5. Rongen J.J, Govers TM, Buma P, ym. Arthroscopic meniscectomy for degenerative meniscal tears reduces knee pain but is not cost-effective in a routine health care setting: a multi-center longitudinal observational study using data from the osteoarthritis initiative. Osteoarthritis Cartilage 2018; Volume 26(2): 184–94.
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00797