Yleistä
Kuukautisten alkamisvaiheeseen liittyvä vuotohäiriö eli juveniili metropatia (latinaksi metropatia juvenilis) johtuu munarakkulan kypsymishäiriöstä ja siitä seuraavasta keltarauhashormonin vajavuudesta. Estrogeenihormonin erityskään ei ole normaali. Kuukautisten alettua ensimmäisen ja toisen vuoden ajan yli puolet kuukautiskierroista on epäsäännöllisiä, eli munasolu ei irtoa normaalisti. Kuukautisten epäsäännöllisyys on siten teini-iässä hyvin tavallista, mutta joskus vuotohäiriö vaikeutuu.
Oireet
Yleensä kuukautiset ovat alkaneet normaalissa iässä ja olleet epäsäännöllisiä muutaman kuukauden – parin vuoden ajan. Yksittäisen kuukautiskierron pitkittyessä estrogeeni voi kasvattaa kohdun limakalvoa ja tästä seuraa runsas pitkittynyt vuoto.
Vuotohäiriön hoito
Ellei vuoto hankaloita jokapäiväistä elämää eikä aiheuta anemiaa, tilannetta voidaan jäädä seuraamaan joksikin aikaa. Yleensä kyseessä on murrosikään liittyvä, iän myötä korjaantuva ongelma.
Tarvittaessa vuoto lopetetaan hormonihoidolla. Kohdun kaavintaa ei pidä tehdä. Helpoin tapa on käyttää estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältäviä pillereitä. Yksi tapa on käyttää ehkäisypillereitä, joita otetaan kolme tablettia vuorokaudessa viikon ajan. Tänä aikana vuoto loppuu, mutta kuurin jälkeen tulee niin sanottu tyhjentymisvuoto. Jos se on runsas, sitä voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeellä tai traneksaamihapolla (ks. Runsaat kuukautiset). Vuodon lopetukseen voidaan käyttää muitakin estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmiä tai isoja annoksia pelkkää keltarauhashormonia, jos estrogeenin käyttö on vasta-aiheista. Anemia hoidetaan rautatableteilla.
Milloin lääkäriin?
Jos vuoto on pitkittynyt (yli kaksi viikkoa) tai aiheuttanut anemiaa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Mikäli kuukautiset ovat olleet erittäin runsaat heti niiden alkamisesta lähtien, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Taustalla voi olla perinnöllinen vuototaipumus.
Vuotohäiriön ehkäisy
Jotta pitkittynyt vuoto ei heti uusiutuisi, tulee aloittaa ehkäisevä hormonihoito. Tähänkin voidaan käyttää ehkäisypilleriä, joka aloitetaan viidentenä päivänä tyhjentymisvuodon alusta laskien. Silloin käytetään ehkäisypilleriä tavanomaisesti, yksi tabletti päivässä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Hoitoa jatketaan muutama kuukausi. Toinen vaihtoehto on keltarauhashormonin jaksoittainen käyttö, esimerkiksi kierron 15.–24. päivinä kolmen kuukauden ajan. Rautavarastojen korjaus rautatabletein on aiheellista.
Iän myötä kuukautiskierrot tasoittuvat, joten ongelma hoituu itsestään. Riittävästä raudan saannista kannattaa joka tapauksessa pitää huolta, erityisesti kun kuukautiset ovat alkaneet.
Kirjallisuutta
- Pelkonen S, Holopainen E. Vuotohäiriöt fertiili-iän ääripäissä. Duodecim 2020;136:2303–11.
- Vuori-Holopainen E, Mäkipernaa E, Tiitinen A. Nuoren runsaat kuukautiset – normaalia vai merkki sairaudesta? Duodecim 2013;129(24): 2613–20.
- Halttunen M, Suhonen S. Tytön kuukautisten puuttuminen ja poikkeavat vuodot. Duodecim 2005;121(17):1881–8