Kynnen kasvu voi häiriintyä paikallisesti yhdessä tai useammassa kynnessä, tai kynnen kasvuhäiriö voi liittyä johonkin ihotautiin tai yleissairauteen. Alla esitetään yleisimmät kynnen kasvuhäiriöt kuvien kera. Lue myös Terveyskirjaston artikkeli Kynsimuutokset.

Sopivien jalkineiden käyttö, kynsien ja ympäröivän ihon hyvä paikallishoito sekä kynsien asianmukainen leikkaaminen ja ohentaminen ovat tärkeitä kynnen kasvuhäiriöiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Lisäksi mahdollinen taustalla oleva sairaus hoidetaan mahdollisuuksien mukaan.

Pitkittäiset uurteet kynsissä

Pitkittäiset uurteet kynnessä ovat normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö (kuva ). Uurteita alkaa esiintyä jo keski-iästä lähtien, ja joskus vaalea puolikuu (lunula) kynnen tyvessä häviää iän myötä. Uurteet ovat varsin pysyviä eivätkä ne yleensä häviä lääketieteen tai kosmetiikan keinoilla.

Kuva

Kynnen pitkittäiset urat. Pitkittäiset urat ja harjanteet ovat harmiton ikään liittyvä ilmiö.

Kynsien kerroksittainen hilseily ja haurastuminen

Kynnen kärkiosan kerroksittaista hilseilyä ja liuskoittumista (onychoschizia) esiintyy etenkin naisilla (kuva ). Liuskoittuminen johtuu kynsilevyn kuivumisesta ja hauraudesta, ja sitä edistää märkä työ ja esimerkiksi kynsilakanpoistoaineen tiheä käyttö. Kosteuttavien voiteiden käytöstä voi olla hyötyä.

Kynnen pitkittäiset uurteet ja kerroksittainen hilseily ovat myös kynsien haurastumisen eli niin sanotun brittle nail -syndrooman oireita. Sitä esiintyy eniten naisilla ja iäkkäillä henkilöillä. Joskus oireet voivat liittyä ravitsemuspuutoksiin tai erilaisiin iho- ja yleistauteihin.

Kuva

Kynsien kerroksittainen lohkeilu. Kynsien kerroksittainen halkeilu (onychoschizia) on naisilla melko yleinen vaiva. Taustalla voivat olla toistuva käsien kastelu ja pesuaineet.

Rosokynnet

Rosokynnet-termi (trachonychiatrachyonychia, twenty nail dystrophy) tarkoittaa useimmiten lapsilla esiintyvää kynnen pinnan kuoppaisuutta ja karheutta. Oireita voi olla useammassa kynnessä, jopa kaikissa 20 kynnessä (kuva ). Lapsilla ilmiön taustalla ei yleensä ole erityistä syytä, ja kynnet muuttuvat yleensä normaalin näköisiksi murrosikään mennessä. Aikuisilla rosokynnet voivat liittyä muuhun ihotautiin, kuten psoriaasiin, punajäkälään tai pälvikaljuun (ks. Kynsimuutokset).

Kuva

Lapsen rosokynnet. Lapsen tyypillinen rosokyntisyys (trachyonychia, twenty nail dystrophy) korjautuu yleensä iän myötä.

Beaun viivat ja pyykkilautakynnet

Vaakasuorat Beaun viivat johtuvat kynnen kasvun hetkellisestä hidastumisesta tai pysähtymisestä. Viivoja voi olla yksi tai useampi yhdessä tai useammassa kynnessä, useimmiten peukaloissa. Syynä on kynsiaiheen yksittäinen tai toistuva ärsytys tai vamma, jonka voivat aiheuttaa esimerkiksi käsi-ihottuma tai kynsivallien manipulointi. Oireet samaan aikaan kaikissa kynsissä viittaavat systeemiseen syyhyn, kuten edeltävään voimakkaaseen infektioon tai yleissairauteen. Pyykkilautakynneksi sanotaan sellaista kynttä, jossa on Beaun viivoja koko kynnen pituudelta (kuva  ).

Kuva

Pyykkilautakynnet. Tavallisimpia syitä ovat kynsiaiheeseen vaikuttava ihotauti ja kynsinauhan toistuva kovakourainen käsittely.

Koukkukynsi (kotkankynsi)

Koukkukynnessä eli kotkankynnessä (onykogrypoosi) kynsilevy paksuntuu, muuttuu kellertävän ruskeaksi ja käyristyy koukkumaiseksi (kuva  ). Kynsistä otetaan usein sieniviljely kynsisilsan osoittamiseksi tai poissulkemiseksi. Koukkukynnen syynä voi olla jalkojen huono verenkierto, mutta se voi myös olla seurausta vammasta tai kynsien puutteellisesta hoidosta.

Koukkukynsi voi aiheuttaa kipua, ja etenkin vanhuksilla ja diabetesta sairastavilla se voi johtaa ihorikkoumiin ja infektioon. Hoitona on kynnen pitäminen lyhyenä kynsipihtien avulla ja kynsilevyn ohentaminen. Jalkaterapeutin ohjaus tai säännöllinen hoito voi olla tarpeen.

Kuva

Koukkukynsi. Etenkin vanhuksilla ja diabetesta sairastavilla koukkukynsi voi johtaa varpaiden painehaavoihin ja infektioon.

Pihtikynsi

Pihtikynsi kaartuu sivuilta sisäänpäin kynnenpohjaan ja aiheuttaa usein kipua, joskus myös kynsivallitulehduksen (kuva ). Pihtikynsiä esiintyy eniten isovarpaissa. Taustalla voi olla perinnöllinen taipumus, toistuva vamma tai varpaiden huono verenkierto. Hoitona on kynsilevyn reunojen nosto jousen avulla tai kynnen kirurginen kaventaminen reunoistaan.

Kuva

Pihtikynsi. Kynnen ylikaareutuminen johtaa pihtikynnen muodostumiseen.

Kuva: Raimo Suhonen.

Pitkittäinen vako kynnessä

Pitkittäinen vako voi johtua kynnen tyviosaa painavasta kasvaimesta, kuten hyytelörakkulasta eli myksoidista kystasta (kuva  ). Kynnen normaali muoto palautuu, jos kysta saadaan hoidettua ilman että kynnen kasvualue vaurioituu.

Kuva

Hyytelärakkula (myksoidi kysta). Hyytelörakkula (myksoidi kysta) voi mekaanisesti painaa kynnen tyviosaa ja aiheuttaa pitkittäisen painauman kynteen.

Kynnen pitkittäinen halkeama

Kynnen pitkittäinen halkeama (median canaliform nail dystrophy) johtuu ilmeisesti kynsiaiheen traumasta (kuva  ). Sitä esiintyy kaikissa ikäryhmissä ja muutos on yleisimmin yhdessä tai molemmissa peukalonkynsissä. Halkeama häviää usein itsekseen parissa vuodessa. Kynnen voi tarvittaessa suojata esimerkiksi laastarilla.

Kuva

Kynnen halkeama. Kynnen pitkittäinen halkeama peukalonkynnessä (median canaliform nail dystrophy). Sen tarkkaa syytä ei tiedetä eikä tehokasta hoitoa ole.

Kuva: Raimo Suhonen

Kellonlasikynnet

Aikaisemmin normaaleina kasvaneet kynnet voivat muuttua kuperiksi kellonlasikynsiksi. Useimmiten taustalla on synnynnäinen tai myöhemmin kehittynyt sydän- tai keuhkosairaus (kuva  ).

Kuva

Kellonlasikynnet. Potilaan perustauti on keuhkoahtaumatauti. Syy kynsimuutoksiin johtuu tästä kroonisesta keuhkosairaudesta.

Lusikkakynnet

Lusikkakynnessä (koilonychia) kynnen keskiosa on lusikkamaisesti kuopalla (kuva  ). Se on melko yleinen lapsilla, ja häviää itsekseen kynnen rakenteen vahvistuessa. Aikuisilla lusikkakynsien taustalla voi olla yleissairaus, kuten anemia.

Kuva

Lusikkakynsi. Lusikkakynnen keskiosa on kuopalla ja kynnen reuna nousee ylöspäin.

Kuva: Raimo Suhonen

Kynnen irtoaminen kärjestä käsin tunnetaan nimellä onykolyysi ja tyvestä käsin nimellä onykomadeesi. Ilmiö voi liittyä kynnen vammaan tai mekaaniseen rasitukseen. Joskus onykolyysin taustalla on ihotauti, kuten psoriaasi, ja onykomadeesin taustalla infektio, kuten enterorokko. Kynsi voi myös irrota kokonaan tai osittain vamman tai infektion seurauksena.

Kirjallisuutta

  1. Salava A. Kynsimuutokset ja -ongelmat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 18.6.2024.
  2. Albucker SJ, Conway J, Lipner SR. Nails in older adults. Ann Med 2024;56(1):2336989 PMID: 38738374
  3. Lee DK, Lipner SR. Optimal diagnosis and management of common nail disorders. Ann Med 2022;54(1):694-712 PMID: 35238267
  4. Dehavay F, Richert B. Nail is Systemic Disorders: Main Signs and Clues. Dermatol Clin 2021;39(2):153-173 PMID: 33745630
  5. Bolognia JL, Schaffer JV ja Lorenzo Cerroni L. 2017. Dermatology: Nail disorders, Elsevier; 4th edition, s. 1203-1219.