Lavantauti on Salmonella Typhi -bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka tarttuu saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Oireina on 1–2 viikon kuluttua tartunnasta alkava päänsärky, kuume, sairaudentunne, vatsakipu ja pahoinvointi. Myös ummetusta ja ripulia saattaa esiintyä. Tautia esiintyy jatkuvasti (endeemisenä) Aasiassa, Afrikassa, Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla sekä Oseaniassa. Valtaosa (80 %) tautitapauksista todetaan Bangladeshissa, Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa, Laosissa, Nepalissa, Pakistanissa ja Vietnamissa. Suomessa todetaan vuosittain alle kymmenen lavantautitartuntaa, jotka on lähes aina saatu näiltä alueilta.

Rokotteet

Suomessa on saatavilla kahden eri valmistajan lavantautirokotetta. Typhim Vi on inaktivoitu, lihakseen tai ihon alle pistettävä ja Vivotif on elävä, heikennetty suun kautta otettava lavantautirokote.

Typhim Vi

Typhim Vi -rokote on inaktivoitu lavantautibakteerin puhdistettua polysakkaridiantigeenia sisältävä rokote. Aikuisille ja 2 vuotta täyttäneille lapsille annetaan 0,5 ml:n kerta-annos rokotetta lihakseen tai ihon alle. Suojaavia vasta-aineita kehittyi yhden viikon kuluttua rokotuksesta 60 %:lle, 2 viikon kuluttua 80 %:lle ja 4 viikon kuluttua 96 %:lle rokotetuista. Rokotteen teho on varmistettu kliinisissä tutkimuksissa. Immuunivaste alle 2-vuotiailla saattaa olla heikko, joten heidän rokottamistaan ei suositella.

Tehoste

Tehosteannoksen tarpeellisuus matkailijoilla on selvittämättä. Valmistaja suosittelee tehostetta 3 vuoden välein, jos lavantautiriski jatkuu.

Vivotif

Vivotif -rokote sisältää eläviä heikennettyjä Salmonella Typhi Ty21a -bakteereita. Rokotussarja sisältää yhteensä kolme kapselia, jotka niellään kokonaisina kylmän vesilasillisen kanssa tunti ennen ateriaa yksi kapseli joka toinen päivä. Vivotif-rokotteen kanssa voidaan antaa muut, myös eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältävät rokotteet (keltakuume-, MPR-, vesirokko- ja BCG-rokote) joko samaan aikaan tai millä antovälillä tahansa, mutta eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältävän kolerarokotteen (Vaxchora) ja Vivotif -rokotteen antamisen välillä on odotettava 2 tuntia. Rokotetta ei suositella otettavan samana päivänä Dukoral-kolerarokotteen kanssa.

Tehoste

Rokotteelle ei ole määritelty optimaalista uusintarokotuksen aikataulua. Jos asuu tartuntariskin alueella pysyvästi, kolmen vuoden välein otettu sarja antanee riittävän suojan, mutta suoja ei ole täydellinen. Jos taas matkustaa toistuvasti alueilta, joilla lavantautia ei esiinny, alueille, joissa tautiriski on suuri (endeemiset alueet), voi kolmen kapselin rokotussarjan ottaa vuosittain.

Vivotif-rokotteen vasta-aiheista

Immuunipuutos on yleensä vasta-aihe rokotteille, jotka sisältävät eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia. Valmistaja ei suosittele Vivotif-rokotteen antamista immuunipuutteisille. Vivotif rokotteessa käytettävä bakteerikanta on kuitenkin ohjelmoitu menettämään jakautumiskykynsä, joten riski saada rokotteesta kliininen tauti on hyvin vähäinen. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ei pidä immuunipuutosta Vivotif-rokotteen vasta-aiheena. Lisätietoa lääketieteellisten riskiryhmien rokottamisesta .

Rokotetta ei saa antaa mikrobilääkehoidon aikana, koska mikrobilääke estää rokotebakteerin aikaansaaman suojan syntymistä. Mikrobilääkehoidon lopettamisen jälkeen tulee odottaa kolme vuorokautta ennen kuin otetaan ensimmäinen rokotekapseli. Samoin rokoteannosten nauttimisen jälkeen tulee odottaa kolme vuorokautta ennen kuin voi aloittaa mikrobilääkekuurin. Malarianestolääkitys proguaniilia sisältävällä valmisteella- (Malarone), meflokiinilla- (Lariam) tai doksisykliinillä voidaan aloittaa aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua viimeisen kapselin nauttimisesta. Lavantautirokotuksen voi antaa lapsille, kun he pystyvät turvallisesti nielemään rokotekapselit. Suurikokoisen kapselin nieleminen on yleensä ongelmallista alle 5-vuotiaille.

Yleistä rokotteiden haittavaikutuksista . Raskaana olevien ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen .