Artikkeli päivitetty kokonaisuudessaan 15.5.2024

Välttääkseen denguen, matkailijan tulee suojautua hyttysiltä huolellisesti myös päiväsaikaan ja turistikohteissa. Rokotetta voidaan harkita 4 vuotta täyttäneille matkailijoille, jotka ovat lähdössä vähintään 4 viikoksi denguekuumeen esiintymisalueille (ks. maakohtaiset suositukset ), ja jotka ovat sairastaneet aiemmin denguekuumeen.

Denguekuumetta esiintyy laajalti maapallon trooppisilla ja subtrooppisilla vyöhykkeillä (). Tartunta saadaan hyttysenpiston välityksellä. Tautia levittävät hyttyset pistävät myös päiväsaikaan ja viihtyvät erityisesti kaupunkimaisissa olosuhteissa. Suomalaismatkailijoilla todetaan matkan jälkeen vuosittain n. 20–80 laboratoriovarmistettua tapausta, mutta todennäköisesti tapauksia on enemmän.

Dengue-viruksia on neljä eri serotyyppiä. Taudin sairastanut saa elinikäisen immuniteetin samaa virustyyppiä kohtaan, mutta suoja muita serotyyppejä vastaan on lyhytkestoinen, korkeintaan kaksi vuotta.

Denguen tyypillisiä oireita ovat kuume, päänsärky, pahoinvointi, lihas- ja nivelkivut sekä ihottuma. Toipumisvaiheessa voi esiintyä pitkittynyttä uupumusta. Infektio voi olla myös oireeton. Valtaosa infektioista paranee ongelmitta.

Denguen vakavassa muodossa verisuonten läpäisevyys lisääntyy, mikä voi johtaa vakaviin elintoimintojen häiriöihin. Vakavan taudin riski on kohonnut ensimmäisen uusintainfektion yhteydessä. Monet perustaudit kuten sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes sekä korkea ikä lisäävät sen riskiä. Vakava dengue on kuitenkin matkailijoilla harvinainen.

Denguen hoito on oireenmukaista. Kipu- ja kuumelääkkeeksi ei suositella ibuprofeenia tai muita tulehduskipulääkkeitä niihin liittyvän verenvuotoriskin vuoksi. Kuumelääkkeeksi suositellaan parasetamolia.

Lisätietoa denguen esiintyvyydestä maailmalla ().

Rokote

Suomessa on saatavilla Qdenga-rokote denguekuumetta vastaan. Qdenga on elävä heikennetty virusrokote, joka sisältää neljää eri dengueviruksen serotyyppiä.

Rokotetta voidaan harkita 4 vuotta täyttäneille matkailijoille, jotka ovat lähdössä vähintään 4 viikoksi denguekuumeen esiintymisalueille (katso maakohtaiset suositukset), ja jotka ovat sairastaneet aiemmin denguen. Suojateho on heillä hyvä kaikkia neljää serotyyppiä kohtaan.

Rokotteen suojateho on sen sijaan rajallinen niillä, jotka eivät ole aiemmin sairastaneet denguea. Myöskään pitkäaikaisesta turvallisuudesta ei ole riittävästi näyttöä. Teho on osoitettu hyväksi serotyyppejä 1 ja 2 vastaan, mutta suojaa ei synny serotyyppiä 3 vastaan. Suojatehosta serotyyppiä 4 vastaan ei ole riittävästi näyttöä. Näistä syistä rokotetta ei tällä hetkellä suositella aiemmin denguea sairastamattomalle. Jos matkailija kuitenkin päädytään yksilöllisen riskinarvion perusteella rokottamaan, häntä on informoitava suojatehon rajallisuudesta.

Tiedon aikaisemmasta infektiosta olisi hyvä perustua antigeeni- tai vasta-aine -testaukseen. Vasta-aineiden mittaamista ennen rokottamista ei suositella tehtävän rutiinisti testin herkkyyteen ja tarkkuuteen liittyvien ongelmien vuoksi. Vasta-aineet muita flaviruksia vastaan voivat aiheuttaa ristireaktiota, joiden seurauksena saadaan vääriä positiivisia dengue-vasta-aine -tuloksia. Erityistilanteissa voidaan harkita vasta-ainemääritystä.

Harkinnan mukaan voidaan rokottaa ilman varmaa tietoa sairastetusta infektiosta, jos henkilö on aiemmin oleskellut pitkään endeemisellä alueella tai aikaisemmasta sairastumisesta on muu vahva epäily.

Rokote annetaan ihon alle (SC) mieluiten olkavarteen. Rokoteannos on 0,5 ml. Annos on sama lapsilla ja aikuisilla. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään kolmen kuukauden välein. Ensimmäinen annos tulisi antaa viimeistään 14 päivää ennen matkaa. Toinen annos tulisi antaa aikaisintaan 3 kk ensimmäisen annoksen jälkeen ja viimeistään ennen seuraavaa matkaa denguekuumeen esiintymisalueelle. Rokotussarja tulisi aloittaa aikaisintaan 6 kk sairastetun denguekuumeen jälkeen.

Ensimmäinen annos antaa hyvän suojan muutamaksi kuukaudeksi, mutta kahdella annoksella saadaan pitkäaikaisempi suoja. Yli 60-vuotiailla rokotteen tehoa ja turvallisuutta ei ole tutkittu, mutta hyöty on todennäköisesti haittoja suurempi, jos on lähdössä pitemmäksi aikaa korkean riskin alueelle.

Qdenga voidaan antaa samanaikaisesti ei-elävien rokotteiden ja keltakuumerokotteen kanssa. Koska samanaikaista antoa muiden elävien rokotteiden kanssa ei ole tutkittu riittävästi, tulisi annosvälin olla vähintään 4 viikkoa.

Rokote on vasta-aiheinen raskaana oleville, imettäville sekä immuunipuutteisille.

Yleistä rokotteiden haittavaikutuksista (). Raskaana olevien () ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen ().

Tehoste

Tehosteannoksen tarvetta ei tiedetä.