Maailmassa on kaksi maata, joissa villiä poliovirusta esiintyy endeemisenä eli kotoperäisenä: Pakistan ja Afganistan. Pakistanista lähtöisin oleva villi poliovirus aiheutti vuonna 2013 Syyriassa epidemian, joka levisi myös Irakiin. Syyrian epidemian vuoksi WHO julisti keväällä 2014 polion kansainväliseksi terveysuhaksi, mikä tehosti seurantatoimia myös Euroopassa. Syyrian epidemia saatiin loppumaan rokotuskampanjoilla vuoden 2014 aikana. Vuoden 2014 jälkeen villin polioviruksen aiheuttamaa tautia on todettu endeemisten maiden lisäksi vain Nigeriassa vuonna 2016, Malawissa vuonna 2021 ja Mosambikissa vuonna 2022. Jätevesinäytteistä, ilman todettuja halvaustapauksia, villiä poliovirusta on löytynyt Israelista vuosina 2013-2014 ja Iranista vuonna 2019.
Elävästä poliorokotteesta muuntuneet virukset aiheuttivat vuonna 2022 yli 700 halvaustapausta. Tapauksia esiintyi 24 eri maassa, eniten Kongon demokraattisessa tasavallassa, Jemenissä, Nigeriassa ja Tsadissa. Myös Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa rokottamaton henkilö sairastui heinäkuussa 2022 halvausoireiseen polioon. Geneettisesti samankaltaista virusta löydettiin jätevesinäytteistä myös Lontoossa, Kanadan Montrealissa ja Jerusalemin alueella kevään - syksyn 2022 aikana. Tehostetussa seurannassa näissä kaupungeissa ei ole kuitenkaan havaittu halvausoireisia potilaita. Tilanne muuttuu tällä hetkellä koko ajan ja vaikuttaa rokotussuosituksiin.
Koska Saudi-Arabiaan saapuvilta matkailijoilta saatetaan vaatia rajalla rokotetodistus, suositellaan Saudi-Arabiaan matkustaville annettavaksi tehosterokote ennen matkaa. Jotkut maat vaativat todistusta poliorokotuksesta saavuttaessa polioriskialueilta.
Lisätietoa polion esiintyvyydestä maailmalla ja
WHO:n erityissuositus
WHO:n tavoite on estää polion leviämistä maasta toiseen. Sen vuoksi WHO antoi 5.5.2014 erityissuosituksen polioriskin maista. Suositusta on sen jälkeen jatkettu 3 kk:n välein, viimeksi 13.8.2024. Näihin maihin matkustavan tulee ottaa poliorokote, mikäli maassa oleskelu kestää yli 4 viikkoa ja edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kk. Syyskuusta 2015 lähtien listalle on lisätty useita maita ja tilanne elää koko ajan. Tilannetta seurataan jatkuvasti ja muutokset päivitetään liitteenä Liite 8. Lista maista, joihin suositellaan poliorokotetta olevaan listaan ja maittaiseen luetteloon. Rokotetulla tulee olla mukana todistus rokotuksesta. Merkintä poliorokotuksesta tehdään kansainväliseen ”keltaiseen rokotuskorttiin”.
Rokote ja tehoste
Tehosterokotuksia ja rokotussuojan täydentämistä varten Suomessa on käytössä inaktivoitu Imovax-poliorokote. Aiemmin rokottamattomat aikuiset tarvitsevat kolmen annoksen perusrokotesarjan. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla mieluiten kaksi kuukautta ja toisen ja kolmannen välin vähintään neljä kuukautta.
Perussuojan jälkeen tehostetta suositellaan yli 4 viikon matkalle, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut 12 kk (ks. WHO:n erityissuositus). Jos oleskelu polion riskialueella jatkuu, noudatetaan paikallisia kansallisia ohjeistuksia poliorokotuksista. Jos oleskelu näissä maissa kestää alle 4 viikkoa, tehosterokotetta ei tarvita.
Kansallisessa rokotusohjelmassa pikkulapset suojataan poliota vastaan yhdistelmärokotteilla. Viitosrokote (DTaP-IPV-Hib) annetaan 3, 5, 12 kuukauden ja nelosrokote (DTaP-IPV) 4 vuoden iässä. Jos lapsen altistuminen tartunnalle esimerkiksi matkan vuoksi on mahdollista ennen kuin hän olisi kansallisen rokotusohjelman mukaan saanut kolme annosta poliolta suojaavaa rokotetta, voidaan käyttää erillistä poliorokotetta tai joissakin tilanteissa aikaistamalla perusrokotusohjelman antoaikatauluja. Lisätietoa poliorokotuksista ja rokotusohjelman poikkeamista
Kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävät rokotteet (nelos- ja viitosrokote sekä erillinen poliorokote) ovat maksuttomia. Rokotuksen saa omalta terveysasemalta tai esimerkiksi neuvolasta. Aikuisten rokottamisessa tehosteena voi käyttää myös reseptillä apteekista ostettavaa yhdistelmärokotetta (esim. Boostrix-polio). Tämän rokotteen maksaa rokotettava itse. Tietyissä tilanteissa rokotustarve arvioidaan työterveyshuollossa, jolloin poliotehosteen maksaa työnantaja.
Haittavaikutukset . Raskaana olevien ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen