Tavallinen rasva koostuu triglyserideistä. Nimi viittaa triglyseridien rakenteeseen: glyseroliin on kiinnittyneenä kolme (tri) rasvahappoa.
Veren triglyseridien pitoisuus vaihtelee jonkun verran nautitun aterian mukaan. Monissa laboratorioissa lipidimääritykset voidaan pyytää tehtäviksi joko ilman paastoa tai paaston jälkeen. Paasto helpottaa korkean triglyseridipitoisuuden arviointia.
Triglyseridipitoisuuteen vaikuttavat ravintotekijöistä energian saanti, hiilihydraattien määrä ja laatu, alkoholin käyttö sekä rasvojen laatu. Runsas alkoholin käyttö, runsas tyydyttyneen eli kovan rasvan nauttiminen, lihominen ja erityisesti rasvakudoksen kertyminen keskivartaloon suurentavat triglyseridiarvoa.
Suuri triglyseridien määrä suurentaa valtimosairauksien vaaraa, jota voi arvioida FINRISKI-laskurilla.
Vyötärölihavan henkilön laihduttaminen pienentää tehokkaasti veren triglyseridiarvoa. Samoin tyydyttyneen eli ns. kovan rasvan vähentäminen ja korvaaminen tyydyttymättömillä eli pehmeillä rasvoilla pienentää triglyseridiarvoa. Myös alkoholin ja vähäkuituisten hiilihydraattien käytön vähentäminen, kalan käytön lisääminen sekä kestävyysliikunta ja lihasvoimaharjoittelu pienentävät triglyseridipitoisuutta.
Tutkimukseen valmistautuminen
Tätä tutkimusta (P -Trigly) varten potilaalta ei edellytetä paastoa. Jos paastoarvo on tarpeen, pyydetään paastonäyte fP-Trigly. Paastonäyteytettä käytetään yleensä, jos plasman triglyseridipitoisuus on suurempi kuin 5 mmol/l tai potilas on hoidossa hypertriglyseridemian vuoksi.
Paastoaminen tarkoittaa sitä, että ennen näytteenottoa ollaan syömättä ja juomatta vähintään 12 tuntia. Vettä voi juoda yhden lasillisen.