Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistön solut käyttävät energianlähteenään ja muihin tarkoituksiin. Triglyseridi muodostuu glyserolista ja siihen liittyneistä kolmesta rasvahaposta (ks. .) Sanalle ”triglyseridi” ei ole hyvää suomenkielistä vastinetta. Eräs terveyskirjaston lukija on ehdottanut nimitystä "kolmirasvahappo".
Elimistö saa triglyseridejä kahdella tapaa: ravinnosta ja valmistamalla itse. Ruoassa oleva rasva (öljyt, maidon rasva, voi, rasva eläinten lihassa) on pääasiassa triglyseridirasvaa, joka ohutsuolessa pilkkoutuu ja imeytyy verenkiertoon. Myös elimistön solut, etenkin maksasolut, pystyvät valmistamaan triglyseridejä.
Veren triglyseridit mitataan yön paaston jälkeen. Normaalisti veriplasmassa on triglyseridejä alle 2,0 millimoolia litrassa (mmol/l). Jos triglyseridiarvo ylittää tämän raja-arvon, tilaa kutsutaan nimellä hypertriglyseridemia. Vaikean termin suora suomennos on ”liiallinen veren triglyseridi”.
Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa (ks. Valtimotauti (ateroskleroosi)). Siksi kohonnutta arvoa kannattaa alentaa.
Kohonneen triglyseridiarvon syyt
Veren triglyseridejä lisäävät seuraavat tekijät:
- Yleisin syy on vyötärölihavuus ja siihen liittyvä maksan rasvoittuminen, joihin liittyy rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä maksassa. Kohonnut veren triglyseridiarvo on yksi keskivartalolihavuuteen liittyvän metabolisen oireyhtymän aineenvaihduntahäiriöistä.
- Ravinnossa runsas nopeiden hiilihydraattien (sokeri, vaaleat viljatuotteet) määrä.
- Runsas alkoholin käyttö. Runsas alkoholi vaikuttaa haitallisesti maksan aineenvaihduntaan. Kohtuullinen käyttö (korkeintaan kaksi ravintola-annosta päivässä) ei vaikuta triglyseridi-arvoon.
- Huonossa tasapainossa oleva diabetes. Triglyseridien aineenvaihdunta on kytköksissä insuliiniin ja glukoosi-sokeriin. Siksi niiden häiriöt heijastuvat veren triglyseridiarvoon.
Perinnöllinen alttius veren triglyseridien määrään vaihtelee. Siksi saman syytekijän vaikutus näkyy eri ihmisissä eri tavoin. Joillakin triglyseridiarvo muuttuu vain vähän, toisilla samasta syystä paljon. Perinnöllinen taipumus veren korkeaan triglyseridimäärään on niin yleinen, että korkeita arvoja todetaan usein.
Itsehoito
Veren triglyseridien arvoon voidaan vaikuttaa ruokailutottumuksilla paljon tehokkaammin kuin kolesteroliarvoon. Siksi ruokailutottumusten muuttaminen on ensikäden hoito silloin, kun veren triglyseridiarvo on suurentunut:
- Vyötärölihavilla tärkein toimenpide on laihduttaminen ja painonhallinta. Ruoan kaloreiden vähentäminen poistaa rasvaa etenkin maksasta ja kaventaa vyötäröä, jolloin veren triglyseridit vähenevät. Jo muutaman kilon pudotus näkyy veriarvoissa.
- Vähennetään nopeita hiilihydraatteja, täysmehuja ja sokeripitoisia virvoitusjuomia, vaaleaa leipää, pullaa, makeisia jne.
- Pehmeän kasvirasvan käyttöä lisätään ja kovan eläinperäisen rasvan käyttöä vähennetään samalla tavalla kuin kolesterolin alentamisessa.
- Kalan ja kalaöljyn runsas käyttö pienentää veren triglyseridiarvoa.
- Runsaasti alkoholia nauttivilla alkoholin käytön vähentäminen korjaa veren triglyseridiarvoja.
Lääkehoito
Jos veren suurentuneen kolesteroliarvon vuoksi aloitetaan statiini-lääke, se pienentää jonkin verran myös triglyseridiarvoa.
Veren triglyseridejä laskevat etenkin fibraatti-lääkkeet, joita on useita erinimisiä. Ne eivät ole aivan yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin statiini-ryhmän kolesterolilääkkeet. Siksi fibraatti yleensä aloitetaan vasta, jos veren triglyseridiarvo on huomattavan korkea (yli 4,5 mmol/l). Lisähyötyä tulee siitä, että fibraattilääkkeet suurentavat samalla veren hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä.
Perinnöllinen triglyseridien rasvahäiriö
Familiaalinen kombinoitu hyperlipidemia (tarkka suomennos ”perinnöllinen yhdistetty rasvahäiriö”) on tila, jossa sekä veren kolesteroli että triglyseridit ovat voimakkaasti koholla. Sairaus johtuu perinnöllisestä rasva-aineenvaihdunnan muutoksesta. Sitä arvellaan esiintyvän yhdellä sadasta suomalaisesta.
Sairaus on todennäköinen, jos miehillä veren kolesteroli on yli 7,5 mmol/l ja triglyseridit yli 3,5 mmol/l tai naisilla vastaavasti yli 6,5 ja 2,5 mmol/l. Sama muutos esiintyy yleensä myös osalla lähisukulaisista.
Häiriötä hoidetaan samoilla ruokavalion muutoksilla ja lääkkeillä kuin suurentuneita veren kolesterolin ja triglyseridien pitoisuuksia.
Kirjallisuutta
- Vanhanen H, Strandberg T. Dyslipidemioiden hoito. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.1.2022.
- Käypä hoito -suositus Dyslipidemiat.