Metabolisen oireyhtymän määritelmä
Metabolisen oireyhtymän keskeinen ilmenemä on keskivartalolihavuus.
Kansainvälisesti on sovittu, että jos alla mainituista viidestä ehdosta kolme toteutuu, tilaa kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi.
- Vyötärön ympärys ylittää miehellä 100 cm ja naisella 90 cm (ks. Vyötärölihavuus (keskivartalolihavuus, omenalihavuus)).
- Veren triglyseridien määrä on suurentunut (yli 1,7 mmol/l).
- Veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä on pienentynyt (alle 1,0 mmol/l miehellä ja alle 1,3 mmol/l naisella).
- Verenpaine on koholla (130/85 mmHg tai enemmän).
- Yön paaston jälkeen otettu verensokeri on ylärajoilla tai kohonnut (plasman glukoosipitoisuus 5,6 mmol/l tai enemmän; ks. Esidiabetes ja Diabetes (”sokeritauti”))
Metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttyvät yli kolmasosalla aikuisista suomalaisista miehistä ja naisista yli neljäsosalla. Monilla henkilöillä voidaan todeta kaikki häiriöt, toisilla vain kolme niistä.
Miten MBO syntyy?
Fyysinen passiivisuus, vähäinen liikunta ja liikkumattomuus altistavat metabolisen oireyhtymän kehittymiselle. Liikkumattomuus on yhteydessä ylipainoon ja keskivartalolihavuuteen eli vatsaontelon sisään kertyvän rasvakudoksen lisääntymiseen ja sen toiminnan muuttumiseen. Rasvakudokseen kertyy paljon tulehdussoluja, jotka erittävät tulehdusreaktioon liittyviä sytokiineja. Nämä ja vilkkaasti toimivien rasvasolujen muut tuotteet kulkeutuvat porttilaskimon kautta maksaan ja häiritsevät monia maksan toimintoja. Haitallisin seuraus on insuliiniresistenssi, joka johtaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöön ja vuosien kuluessa tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen.
Muita häiriöitä ovat verenpaineen nousu ja veren rasva-arvojen poikkeavuudet. Niiden lisäksi kihtiarvo eli plasman uraattipitoisuus (P-Uraat) suurenee, ja veren hyytymisaineissa todetaan muutoksia.
Nämä muutokset ovat palautuvia. Jos elämätapahoito onnistuu, arvot normaalistuvat.
Metabolisen oireyhtymän seuraukset
Todettu metabolinen oireyhtymä kaksin- tai kolminkertaistaa ateroskleroottisten valtimoverisuonisairauksien riskin (mm. sepelvaltimotauti, aivoverenkiertohäiriöt), ja viisinkertaistaa diabeteksen riskin.
Sairauksien riski riippuu metabolisen oireyhtymän vaikeusasteesta. Henkilöllä, jolla vyötärön ympärys, verenpaine, veren rasva-arvot ja veren sokeriarvot ovat vain lievästi poikkeavat, riski on keskimääräistä riskilukua pienempi.
Metaboliseen oireyhtymään liittyvä rasvamaksa lisää diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisen riskiä. Rasvamaksa voi hoitamattomana pahimmillaan johtaa maksakirroosin syntyyn.
Metabolisen oireyhtymän itsehoito
Koska metabolinen oireyhtymä johtuu rasvan kertymisestä vatsaonteloon ja maksaan, rasvakudoksen vähentäminen laihduttamalla vähentää tehokkaasti metabolisen oireyhtymän kaikkia häiriöitä. Siksi laajentuneen vyötärön kaventaminen on ensisijainen hoitokeino.
Laihduttamalla rasvakudos vähenee enemmän vatsaontelosta kuin ihon alta. Vielä tehokkaammin rasva poistuu maksasta. Vyötärön kapenemisen myötä verensokeri laskee, hyvän kolesterolinpitoisuus suurenee, veren triglyseridiarvo pienenee ja verenpaine alenee.
Myös säännöllinen liikunta yksinään ilman laihtumista auttaa korjaamaan metabolisen oireyhtymän häiriöitä. Tehokkainta on laihduttaminen siten, että samalla lisätään liikuntaa.
Metabolisen oireyhtymän lääkehoito
Jos vyötärönympäryksen pienentäminen ei onnistu, osaa metabolisen oireyhtymän häiriöistä voidaan hoitaa lääkkeillä (ks. Lihavuuden lääkehoito). Kuitenkin useimpiin metabolisen oireyhtymän aineenvaihdunnan häiriöihin lääkkehoidon teho on puutteellinen.
Kohonneen verenpaineen hoitoon on monia lääkevaihtoehtoja. Myös tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta niillä yksinään ei aina saavuteta hyvää tulosta, ellei samaan aikaan laihduteta. Veren kohonnutta triglyseridiarvoa voidaan lääkkeillä hoitaa, mutta teho ei ole hyvä. Myöskään hyvän kolesterolin lisäämiseksi ei ole tehokkaita lääkkeitä.
Metabolisen oireyhtymän ehkäisy
Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja painonhallinta ovat keskeisiä tekijöitä. Metabolisen oireyhtymän syntyminen voidaan estää painonhallinnalla eli säilyttämällä normaalipaino. Jos on jo ylipainoa, rasvakudoksen vähentäminen laihduttamalla ja pysyvästi alentunut paino vähentävät huomattavasti metabolisen oireyhtymän vaaraa. Liikunnan lisääminen yksinäänkin ilman painomuutosta pienentää selvästi metabolisen oireyhtymän riskiä.
Lisätietoa
Tästä pääset Duodecim Omahoito -palvelun verkkokurssiin Tavoitteena terve elämä. Sisältö on suunnattu niille, joilla on todettu kohonneet veren kolesteroli- ja verensokeriarvot, kohonnut verenpaine ja/tai ylipainoa.
Kirjallisuutta
- Söderlund S, Syvänne M. Metabolinen oireyhtymä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.4.2023.