Suu muodostuu suuontelosta, suun limakalvoista, kielestä, sylkirauhasista, hampaistosta, kiinnityskudoksista, leukaluista ja purentaelimistöstä. Suun tärkeimmät tehtävät ovat ravinnon pureskelu ja puhuminen.
Suu on ruuansulatuskanavan portti. Hampaat pilkkovat ja hienontavat ravintoa yhdessä syljen entsyymien kanssa ja ruoansulatus alkaakin jo suussa. Sylki ja kielen toiminta auttavat nielemisessä. Kieli on myös makuaistin ääreisin osa. Sylki suojelee suun limakalvoja voitelemalla ja kostuttamalla niitä ja huuhtomalla mikrobeja suusta ruuansulatuskanavaan. Mitä parempi syljeneritys on, sitä paremmin suu voi. Hyvällä syljenerityksellä on tärkeä osuus ruoan nielemisen sekä puhumisen ja proteesien käytön suhteen.
Terveessä suussa kasvaa normaalifloora, minkä muodostaa suuri joukko erilaisia mikrobeja eli bakteereja, viruksia ja sieniä. Huono suuhygienia, runsas sokeripitoisten tuotteiden nauttiminen, suun kuivuus, yleissairaudet, mikrobilääkehoito (antibioottihoito) tai huonosti istuvat hammasproteesit voivat muuttaa mikrobitasapainoa suussa, jolloin seurauksena voi olla erilaisia suun alueen vaurioita tai tulehduksia.
Kieli ja hampaat ovat tärkeät äänteiden ja puheen muodostamisessa. Hampaiden määrä, koko, muoto ja asento vaikuttavat purennan ja puheen lisäksi ulkonäköön.
Hampaistot nimetään kehitys- ja puhkeamisaikataulun mukaisesti maitohampaistoon ja pysyvään hampaistoon. Vaihduntahampaiston aikana, 7–12 (14) vuoden iässä, suussa on sekä maito- että pysyviä hampaita. Maitohampaistossa on yhteensä 20 ja pysyvässä hampaistossa 32 hammasta. Hampaiden puhjettua suuhun ne muodostavat ylä- ja alahammaskaaren, joiden keskinäistä suhdetta kutsutaan purennaksi.
Hampaat kiinnittyvät kiinnityskudossäikeiden avulla ala- ja yläleuan luiden hammaskuoppiin. Yläleuan luu muodostuu kahdesta symmetrisestä puoliskosta, jotka kiinnittyvät useisiin kallon luihin, ja muodostavat osan luista silmänpohjaa, nenäonteloa ja suurimman osan kovaa suulakea. Alaleuan luu niveltyy kallon ohimoluuhun kahden symmetrisen leukanivelen välityksellä.