Päivittäinen pieniannoksinen asetyylisalisyylihappolääkitys ei todennäköisesti pienennä silmänpohjan ikärappeuman riskiä eikä hidasta sen etenemistä, australialaistutkimus osoittaa.

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa. Siihen ei ole parantavaa hoitoa, joten tarve sairastumista ehkäiseville keinoille on suuri. Asetyylisalisyylihappoa on tutkittu, koska sillä on tulehdusta lievittäviä vaikutuksia.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 3 200 keskimäärin 74-vuotiaan australialaisen kolmivuotisiin seurantatietoihin. Osallistujat saivat joko 100 mg asetyylisalisyylihappoa tai lumevalmistetta päivittäin.

Seurannan aikana silmänpohjan ikärappeuma todettiin noin viidenneksellä osallistujista riippumatta siitä, olivatko he saaneet asetyylisalisyylihappoa vai lumevalmistetta. Lääkitys ei myöskään hidastanut ikärappeuman etenemistä potilailla, joiden sairaus oli varhaisessa vaiheessa.

Australialaisten havainnot viittaavat vahvasti siihen, ettei pieniannoksinen asetyylisalisyylihappolääkitys ehkäise silmänpohjan ikärappeumaa.

Nykytiedon valossa sairastumisriskiään voi pienentää muun muassa lopettamalla tupakoinnin, syömällä runsaasti vihanneksia ja kalaa, liikkumalla riittävästi ja laihduttamalla mahdolliset liikakilot.

Tutkimus julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Ophthalmology 2024;DOI:10.1001/jamaophthalmol.2024.1584)

https://doi.org/10.1001/jamaophthalmol.2024.1584