Suomalaistutkimuksen mukaan sähkösavukkeet saattavat joillain potilailla olla varenikliini-vieroituslääkkeen veroinen apu tupakoinnin lopettamisessa. Tämä havaittiin puolen vuoden seurannassa.

Tutkimukseen osallistui 458 tupakoinnin lopettamista haluavaa, jotka olivat tupakoineet päivittäin keskimäärin 30 vuotta. He saivat 12 viikon ajan joko sähkösavukkeita ja lumetabletteja, varenikliinia ja nikotiinittomia sähkösavukkeita tai lumetabletteja ja nikotiinittomia sähkösavukkeita. Kaikkia osallistujia myös neuvottiin ja tuettiin tupakoinnin lopettamisessa.

Kun potilaita verrattiin puolen vuoden kuluttua, noin 40 prosenttia sekä sähkösavuke- että varenikliiniryhmäläisistä oli testien perusteella savuttomia. Lumeryhmäläisistäkin 20 prosenttia täytti savuttomuuden kriteerit.

Tulokset viittaavat sähkösavukkeiden auttavan ainakin osaa tupakoinnin lopettamisessa, mutta havainnot olisi hyvä varmistaa pitemmissä ja suuremmissa tutkimuksissa.

Tutkijat itse pitävät sähkösavukkeita mahdollisena vaihtoehtona pitkäaikaistupakoitsijoille, jotka eivät ole toistuvista yrityksistä huolimatta onnistuneet tupakoinnin lopettamisessa. Varenikliini on kuitenkin vähintään yhtä tehokas ja tutkitusti turvallinen lääke, minkä takia sen käyttöä tulisi suosia.

Aiemmissa tutkimuksissa sähkösavukkeet on todettu suurin piirtein yhtä tehokkaiksi kuin nikotiinikorvaustuotteet, mutta monet jatkavat sähkösavukkeiden käyttöä senkin jälkeen, kun ovat päässeet eroon perinteisistä savukkeista, jolloin he altistuvat sähkötupakan terveyshaitoille. Tutkimusten perusteella myös sähkötupakalla on perinteisen tupakan kaltaisia haittavaikutuksia verisuonistolle ja keuhkoille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Internal Medicine 2024;184:915–921)

https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2024.1822