Naisten sepelvaltimosiirteet pettävät useammin kuin miesten, mikä suurentaa myös sydänoireiden riskiä. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä ei kuitenkaan selitä naisten suurempaa kuolleisuutta sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen.

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksessa tukkiutuneet tai ahtautuneet sepelvaltimot kierretään terveellä verisuonisiirännäisellä, joka on otettu muualta potilaan kehosta.

Tutkimukseen osallistui 4 400 potilasta, joista 780 oli naisia. Kun potilaiden sepelvaltimot kuvattiin keskimäärin vuoden kuluttua ohitusleikkauksesta, sepelvaltimosiirre oli pettänyt 37 prosentilla naisista ja 33 prosentilla miehistä.

Naiset, joiden siirre oli pettänyt, sairastuivat sydäninfarktiin ja tarvitsivat uuden ohitusleikkauksen lähes neljä kertaa todennäköisemmin kuin muut potilaat. He myös menehtyivät seurannan aikana muita todennäköisemmin. Siirteen pettäminen ei kuitenkaan selittänyt naisten suurempaa kuolleisuutta.

Tulokset osoittavat naisten sepelvaltimosiirteiden pettävän todennäköisemmin kuin miesten, mutta tarkkaa syytä ei tästä aineistosta pystytty päättelemään. Yksi syy voi olla naisten pienemmät verisuonet, mikä tekee leikkauksesta vaikeamman.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American College of Cardiology 2024;84:182–191)

https://www.jacc.org/doi/full/10.1016/j.jacc.2024.04.046