Endometrioosia potevat naiset sairastuvat muita todennäköisemmin munasarjasyöpään. Riski kuitenkin vaihtelee sen mukaan, missä kohdin endometrioosimuutokset ovat.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 79 000 endometrioosia sairastavaa naista verrattiin viisinkertaiseen määrään terveitä samanikäisiä.

Endometrioosia potevat sairastuivat munasarjasyöpään neljä kertaa todennäköisemmin kuin verrokit, tulokset osoittivat. Erityisesti tyypin 1 munasarjasyövät (endometrioidit, kirkassoluiset, musinoosit ja matala-asteiset seroosit syövät) olivat heillä yleisempiä.

Suurimmassa sairastumisvaarassa olivat naiset, joiden endometrioosiin kuului syviä pesäkkeitä emättimen ja peräsuolen välissä tai joilla oli endometrioosin aiheuttama munasarjakysta eli endometriooma. Heidän sairastumisriskinsä oli kymmenkertainen ja tyypin 1 munasarjasyöpien riski lähes kaksikymmenkertainen verrattuna naisiin, joilla ei ollut endometrioosia.

Munasarjasyöpä on yhdistetty endometrioosiin aiemminkin, mutta eri alatyyppien yhteyksiä on tutkittu vähemmän. Tarkkaa syytä yhteydelle ei tiedetä, mutta endometrioosilla ja munasarjasyövällä on yhteisiä riskigeenejä sekä samoja tulehduksellisia, hormonaalisia ja immunologisia riskimarkkereita.

Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvosirottuma. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion, alavatsakipuja, vuotohäiriöitä ja mm. yhdyntäkipua. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA 2024;DOI:10.1001/jama.2024.9210)

https://doi.org/10.1001/jama.2024.9210