Runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio voi kiihdyttää kroonista munuaistautia, mutta iäkkäillä potilailla proteiinin hyödyt saattavat ylittää potentiaaliset haitat. Tuoreessa tutkimuksessa yli 60-vuotiailla munuaistautipotilailla runsas proteiinin saanti liittyi pienempään riskiin menehtyä kymmenvuotisessa seurannassa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 4 800 yli 60-vuotiasta espanjalaista ja ruotsalaista munuaistautipotilasta. Heitä verrattiin 9 600 terveeseen samanikäiseen. Kymmenvuotisen seurannan aikana 1 470 osallistujaa menehtyi. Tutkimuksesta rajattiin pois vakavaa munuaistautia sairastavat.

Tulosten perusteella kroonista munuaistautia potevien riski menehtyä seurannan aikana oli pienempi, jos heidän ruokavaliossaan oli runsaasti proteiinia. Tämä tarkoitti 1–1,4 grammaa proteiinia painokiloa kohden päivässä. Yhteydet koskivat kasvi- ja eläinproteiinia sekä kokonaisproteiinin saantia.

Runsaan proteiinin saannin ja alhaisemman kuolleisuuden yhteys oli voimakkaampi terveillä verrokeilla, mikä viittaa siihen, että proteiinista saattoi olla myös haittaa joillekin munuaispotilaille. Tulosten valossa nämä haitat todennäköisesti ovat kuitenkin pienempiä kuin proteiinista koituvat hyödyt tässä potilasryhmässä.

Iäkkäille proteiinin riittävyys on tärkeää, koska liian niukka proteiinin saanti aiheuttaa muun muassa lihaskatoa eli sarkopeniaa. Kroonista munuaistautia sairastavilla runsas proteiinin saanti voi kuitenkin nopeuttaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä.

Suomessa kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastaville suositellaan vajaatoiminnan lievimmissä vaiheissa proteiinin saannin kohtuullistamista määrään 0,8–1,0 g/kg/vrk, ja pitkälle edenneissä vaiheissa noin määrään 0,6–0,8 g/kg/vrk.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Krooninen munuaistauti tarkoittaa munuaisten toiminnan heikentymistä. Jos tauti pääsee etenemään pitkälle ja munuaisten toiminta heikkenee liikaa, potilas joutuu loppuelämäkseen dialyysi- eli keinomunuaishoitoon tai tarvitsee munuaissiirron. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2024;7:e2426577)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.26577