Monipuolinen ja tulehdusta hillitsevä ruokavalio voi pienentää tyypin 2 diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja sairastavien dementiariskiä, brittitutkimus osoittaa. Heidän aivoissaan on myös vähemmän dementialle altistavia muutoksia.

Tutkimukseen osallistui 84 000 keskimäärin 64-vuotiasta brittiä, joilta kerättiin ruokavaliotietoja useita kertoja keskimäärin 12-vuotisen seurannan aikana. Osallistujista 17 prosentilla oli todettu tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonitauti tai aivoverenkiertohäiriö.

Tulehdusta vähentävä ruokavalio sisältää esimerkiksi paljon kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, kalaa ja palkokasveja. Paljon punaista lihaa, rasvaisia maitotuotteita, kananmunaa ja pitkälle jalostettuja teollisia elintarvikkeita sisältävä ruoka voi puolestaan edistää tulehdusta.

Seurannan aikana kaikkiaan 1 600 osallistujaa sairastui dementiaan, mutta sairastumiset olivat kolmanneksen harvinaisempia potilailla, joiden ruokavalio hillitsi tulehdusta. He myös sairastuivat keskimäärin kaksi vuotta myöhemmin, jos sairastuivat. Tämä havaittiin verrattuna tyypin 2 diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja sairastaviin potilaisiin, joiden ruokavalio oli tulehdusta edistävä.

Magneettikuvauksessa tulehdusta hillitsevää ruokavaliota noudattavien aivoissa nähtiin vähemmän verisuonivaurioita ja hermokudoksen rappeumaan liittyviä muutoksia, mikä sekin viittaa pienempään dementiariskiin.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat ruokavalion vaikuttavan siihen, miten todennäköisesti tyypin 2 diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja potevat sairastuvat dementiaan. Ruokavalion lisäksi kuitenkin lukuisat muutkin seikat vaikuttavat dementiariskiin, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2024;7:e2427125)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.27125