Epiduraalipuudutus voi aiheuttaa kuumetta äidille, mutta tämä ei tuoreen tutkimuksen mukaan suurenna lapsen riskiä saada hapenpuute-enkefalopatiaa eli hapenpuutteen aiheuttamaa aivovauriota.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 230 000 synnytystä, joista 76 prosentissa äidin synnytyskipuja lievitettiin epiduraalipuudutuksella. Hapenpuute-enkefalopatia todettiin 439 lapsella eli 0,19 prosentilla.

Epiduraalipuudutuksen saaneille nousi kuume selvästi todennäköisemmin kuin muille synnyttäjille, tulokset osoittivat, mutta tästä huolimatta epiduraalipuudutus ei liittynyt suurentuneeseen hapenpuute-enkefalopatian todennäköisyyteen.

Äidin kuume tiedetään hapenpuute-enkefalopatian riskitekijäksi, mutta tulosten valossa epiduraalipuudutukseen liittyvä kuume ei näyttäisi yhtä vaaralliselta kuin muista syistä johtuvat kuumeet.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Epiduraalipuudutuksessa puudutusainetta ruiskutetaan selkäytimeen kovakalvon ja lukinkalvon muodostaman kalvorakenteen ulkopuolelle. Epiduraalipuudutusta pidetään tehokkaimpana synnytyskivun hoitomenetelmänä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2024;7:e2433730)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.33730