Pitkäaikainen altistuminen maasto- ja metsäpalojen savulle saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan suurentaa iäkkäiden riskiä sairastua dementiaan. Kaliforniassa tehty tutkimus on Los Angelesin maastopalojen takia surullisen ajankohtainen.

Tutkimuksessa runsaan 1,2 miljoonan kalifornialaisen yli 60-vuotiaan terveystiedot yhdistettiin heidän asuinalueidensa ilmansaastetietoihin vuosilta 2006–2019.

Tulosten perusteella pitkäaikainen altistuminen maastopalojen savulle ja tarkemmin sen sisältämille PM2,5-pienhiukkasille liittyi suurempaan riskiin sairastua dementiaan. Riski myös suureni tasaisesti mitä suurempaa altistus oli. Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmen vuoden keskimääräistä PM2,5-altistusta.

Myös muista lähteistä peräisin olevat PM2,5-hiukkaset liittyivät dementiariskiin, mutta yhteys oli huomattavasti heikompi.

Maasto- ja metsäpalojen ja dementiariskin yhteys oli voimakkain köyhillä seuduilla asuvilla sekä etnisiin vähemmistöihin kuuluvilla. Köyhät ja pienituloiset eivät todennäköisesti pysty suojautumaan maastopalojen päästöiltä yhtä hyvin kuin varakkaammat, minkä lisäksi heidän terveydentilansa voi olla jo valmiiksi heikompi, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset viittaavat maasto- ja metsäpalojen PM2,5-päästöjen olevan muista lähteistä tulevia pienhiukkasia suurempi dementiariski yli 60-vuotiaille. PM2,5-hiukkasten lisäksi maastopaloissa hengitysilmaan kantautuu kuitenkin paljon muitakin haitallisia aineita, jotka saattavat vaikuttaa dementian kehittymiseen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Neurology 2025;82:40–48)

https://doi.org/10.1001/jamaneurol.2024.4058