Naiset elävät usein miehiä pitempään dementiadiagnoosin jälkeen, mutta tämä riippuu paljon sairastumisiästä. Hoitokotiin muuttaa noin puolet potilaista viiden vuoden sisällä dementiadiagnoosista.

Tiedot käyvät ilmi 235 tutkimuksen yhteisanalyysista ja yli 5,5 miljoonan dementiapotilaan seurantatiedoista eri puolilta maailmaa. Mukana oli myös useita suomalaistutkimuksia.

Dementiadiagnoosin 60-vuotiaana saaneet naiset elävät keskimäärin 8 vuotta ja miehet 6 vuotta, tulokset osoittivat. Vasta 85-vuotiaana diagnoosin saaneilla naisilla puolestaan on odotettavissa pisimmillään noin 4,5 ja miehillä 2 elinvuotta.

Arviolta kolmannes potilaista siirtyy hoitokotiin vuoden sisällä ja yli puolet viiden vuoden sisällä diagnoosista. Keskimäärin hoitokotiin muutetaan noin kolme vuotta diagnoosista.

Iän ja sukupuolen lisäksi myös muut seikat vaikuttivat elinajan ennusteeseen ja hoitokodin tarpeeseen. Esimerkiksi Alzheimerin tautiin sairastuneet elivät yleensä pitempään kuin muihin dementioihin sairastuneet. Lisäksi aasialaistutkimuksissa potilaat elivät pitempään ja muuttivat hoitokotiin myöhemmin kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa tehdyissä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2025;388:e080636)

http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2024-080636