Peräaukon kutinan syyt

Noin 60 %:ssa tapauksista peräaukon kutinalle ei löydy mitään erityistä syytä.

Peräaukon seudun kutina voi olla seurausta jostakin sairaudesta:

Muita syitä peräaukon seudun kutinaan voivat olla seuraavat:

  • Puutteellinen peräaukon hygienia pahentaa ihon kutinaa. Iholle jäänyt uloste lisää ihoärsytystä. Pakaravako hikoilee ja hautoo herkästi, mikä voi korostua ylipainoisilla ja joskus myös runsaaseen karvoitukseen liittyen. Hengittämättömät vaatteet pahentavat hautumista.
  • Toisaalta liian aktiivinen pesu, saippuan käyttö ja suihkuttelu kuivattavat ihoa ja voivat pahentaa tilannetta.
  • Mausteaineet (esim. pippuri, chili) kulkevat ruuansulatuskanavan läpi ja siksi runsaasti maustetut ruuat voivat pahentaa oiretta. Myös jotkin ruoka-aineet, kuten sitrushedelmät, maito ja tomaatit, on yhdistetty kutinan hankaloitumiseen.
  • Runsas kahvinjuonti voi pahentaa kutinaa.

Peräaukon kutinan itsehoito ja oirearvio

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos sinulla on normaalista poikkeavia oireita peräaukon seudulla. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oireitasi itse.

Jos peräaukon seudussa ei näy mainittavia muutoksia, kutinaa voi hoitaa omin neuvoin.

  • Kutiavan ihon on saatava ilmaa, minkä vuoksi käytetään löysiä housuja tai oleillaan kotona ilman niitä. Puuvillaiset alusvaatteet ovat suositeltavia. Yöt voi nukkua ilman alushousuja.
  • Peräaukon hygieniasta huolehditaan suihkuttamalla vedellä kerran päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Saippuan käyttöä kannattaa välttää. Iho kuivataan hellävaraisesti taputtelevin liikkein, ei hangaten.
  • Raapimista tulee välttää, koska se voi johtaa hankalaan kutina-raapimiskierteeseen.
  • Paikallisesti käytetty sinkkivoide lievittää oireita. Kovaan kutinaan voi lyhytaikaisesti käyttää 1-prosenttista hydrokortisonivoidetta.
  • Voimakkaasti mausteisten ruokien välttämisestä ja kahvinjuonnin vähentämisestä voi olla apua.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos peräaukon seudussa on selvää ihottumaa, haavaumia tai tulehdukseen viittavia muutoksia (punoitusta, ympäröivän ihon arkuutta). Jos kutinaoire jatkuu hyvästä itsehoidosta huolimatta, on lääkärin arvio myös tarpeen. Kihomatoepäilyssä otetaan tarvittaessa terveyskeskuksessa tai lääkäriasemalla peräaukon seudusta madonmunanäyte.

Peräaukon kutinan ehkäisy

Peräaukon kutinaa voidaan ehkäistä huolehtimalla peräaukon hygieniasta edellä kuvatuin toimenpitein. Kihomatojen uusiutumisen ehkäisystä on ohjeita erillisessä artikkelissa.

Kirjallisuutta

  1. Kairaluoma MV. Peräaukon kutina. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 20.4.2024.
  2. DynaMed. Pruritus Ani. EBSCO Information Services. Päivitetty 5.4.2022. Viitattu 25.9.2024. [online; vaatii käyttäjätunnuksen] https://www.dynamed.com/condition/pruritus-ani
  3. Kairaluoma MV. Pruritus Ani. Kirjassa: Färkkilä M, Heikkinen M, Isoniemi H, ym. toim. Gastroenterologia ja hepatologia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. 2018.