Yleistä
Kuukautisten siirto voi joskus olla aiheellista matkan, tärkeän tapahtuman tai sairauden vuoksi. Erityisesti se voi olla tarpeellista, jos vuodot ovat runsaat ja kivuliaat. Kuukautiset on hyvä siirtää hyvissä ajoin ennen matkaa tai tapahtumaa eikä matkan aikana. Yleensä kuukautisvuotoa siirretään myöhemmäksi.
Kuukautisten siirtäminen onnistuu yleensä hyvin, mutta kaikkiin lääkkeisiin liittyy pieni haittavaikutusten riski. Kuukautisten siirto voi sekoittaa hieman tulevaa kiertoa. Lisäksi lieviä haittavaikutuksia, kuten lievää pahoinvointia, turvotusta tai rintojen arkuutta voi esiintyä.
Kuukautiset voidaan siirtää keltarauhashormonia sisältävillä tableteilla tai yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Nämä edellyttävät lääkärin reseptiä.
Kuukautisten siirto keltarauhashormoneilla
Kuukautisvuoto voidaan siirtää eteenpäin käyttämällä jotakin reseptillä saatavaa keltarauhashormonivalmistetta.
Kuukautiskierron pituus kannattaa laskea muutaman viimeisen kierron perusteella, ja tämän perusteella suunnitellaan hormonivalmisteen käyttö. Raskauden ehkäisyn pitää olla varmistettu ennen valmisteen käyttöä, koska keltarauhashormonin turvallisuudesta alkuraskaudessa ei ole tietoa.
Keltarauhashormoni aloitetaan viimeistään 3 päivää ennen oletettua vuodon alkamisaikaa, ja tablettien ottamista jatketaan niin kauan kuin vuodon alkua halutaan siirtää, kuitenkin yleensä enintään 14 päivän ajan. Vuoto alkaa yleensä 2–4 päivän kuluttua tablettien käytön loppumisesta, ja seuraavan kuukautiskierron pituus on yleensä normaali.
Aivan nuorillakin voidaan käyttää keltarauhashormoneja kuukautisten siirtoon.
Kuukautisten siirto, kun käytössä on hormonaalinen yhdistelmäehkäisy
Jos käytössä on tasa-annoksinen yhdistelmäpilleri (kaikki pillerit ovat samansisältöisiä), pillereiden käyttöä jatketaan seuraavasta pakkauksesta välittömästi edellisen loputtua taukoa pitämättä. Ilman taukoa pillereiden käyttöä voi jatkaa niin kauan kuin vuodotonta aikaa haluaa. Vuoto alkaa 2–4 päivän kuluttua viimeisestä tabletista.
Kuukautisia voidaan siirtää useampiakin viikkoja syömällä useampia kolmen viikon jaksoja peräkkäin. Kovin monen kuukauden ajan vuotojen siirtäminen ei yleensä onnistu, vaan ongelmaksi tulevat läpäisyvuodot. Silloin on syytä pitää taukoviikko. Ehkäisyn tehon varmistamiseksi on tärkeää, että tauko ei kestä yli 7 päivää.
Kaksi- tai kolmivaihepillerin käyttäjä toimii periaatteessa samoin, mutta kuukautisten siirtoon voidaan käyttää vain pakkauksen loppupään pillereitä, jolloin vuotoa voidaan siirtää enintään kymmenellä päivällä. Eri valmisteissa saattaa olla pieniä eroja, joten on syytä lukea tarkkaan pakkausmerkinnät.
Myös ehkäisyrenkaan käyttäjät voivat siirtää kuukautisia. Silloin 3 viikon renkaan käytön jälkeen vaihdetaan välittömästi uusi rengas, jota voidaan käyttää taas enintään 3 viikkoa.
Yhdistelmäehkäisyn käyttäjät voivat tarkistaa ohjeet kuukautisten siirtoon pakkauksen ohjeesta tai tarvittaessa lääkäriltään. Joissakin tapauksissa vuodon alkua voidaan myös aikaistaa.
Tyhjennysvuodon siirto, kun käytössä on jokin muu hormonihoito
Hormonikierukan aikana ei useinkaan ole tarvetta kuukautisten siirtoon, koska vuodot ovat niukat tai kokonaan poissa. Tarvittaessa vuotoa voidaan siirtää keltarauhashormonilla.
Minipillereiden aikana siirto on hankalampaa, koska niiden sisältämä keltarauhashormonimäärä on liian pieni, eikä yksi pilleri riitä välttämättä pitämään vuotoa poissa. Minipillerien käyttäjät voivat kuitenkin yrittää kuukautisten siirtoa käyttämällä kaksi pilleriä päivässä halutun pituisen ajan.
Vaihdevuosien hormonihoidon käyttäjät voivat myös tarvittaessa siirtää tyhjennysvuodon alkua; ohjeet ovat valmisteesta riippuvaisia ja ne kannattaa tiedustella lääkäriltä.
Kirjallisuutta
- Kivijärvi A. Kuukautisten siirto. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.10.2023