Turvotuksen syyt
Hyvin tavallista on laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva jalkojen turvotus. Se syntyy, kun veren paluu alaraajoista laskimoita pitkin hidastuu, ja laskimopaineen noustessa nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin. Laskimoiden toiminta häiriytyy tavallisesti laskimoiden laajenemisen ja läppämekanismin rappeutumisen vuoksi, mutta lievää turvotusta voi syntyä jalkoihin tuntikausien pystyasennon aikana tai istuttaessa pitkään polvet koukistuneena, vaikka laskimot olisivat terveet. Ylipainoisilla turvotusta kehittyy tavallista helpommin. Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvalle turvotukselle on tyypillistä, että se vähenee yön aikana makuulla ollessa.
Pelkkien käsien turvotukselle voi olla useita eri syitä. Kädet voivat olla turvoksissa kuumuuden, reippaan käsiä käyttävän urheilusuorituksen tai runsaan suolankäytön seurauksena. Sairausperäisiä syitä voivat olla nivelrikko tai niveltulehdus.
Kuukautisiin liittyvässä premenstruaalisessa oireyhtymässä (PMS) monilla naisilla esiintyy muiden oireiden ohella yleistä turvotusta sekä rintojen turvotusta. Samoin raskauden aikana voi kehittyä turvotuksia.
Sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa laskimopaineen kohoamista ja sitä kautta jalkojen turpoamista. Äkillinen toispuolinen jalan turpoaminen voi olla merkkinä laskimoveritulpasta ja vaatii kiireellistä hoitoa.
Paikallinen tulehdus tai vamma aiheuttaa lähiympäristöön turvotuksen. Tulehduksen yhteydessä tähän liittyy yleensä ihon verisuonten laajenemisesta johtuva punoitus ja kuumotus.
Turvotus voi johtua myös siitä, että veren valkuaisaine- tai natriumpitoisuuden pieneneminen alentaa veren osmoottista painetta ja aiheuttaa nesteen pakenemista kudoksiin. Tilan syynä voi olla maksa- tai munuaissairaus (ks. Nefroottinen oireyhtymä). Kudosten turpoamista aiheuttavat myös jotkin lääkeaineet, esimerkiksi verenpaineen hoitoon käytettävät kalsiumkanavan salpaajat voivat aiheuttaa nilkkaturvotusta.
Yksi turvotuksen syy on, että imusuonet eivät ole kehittyneet tai ne ovat sairauden tai hoidon vuoksi tuhoutuneet (ks. Imunestekierron häiriö (lymfedeema) - krooninen turvotus).
Hoitamaton kudosturvotus voi johtaa sijainnista riippuen jäykkyyteen, liikkumisvaikeuksiin, ihon verenkierron heikkenemiseen ja haavaumiin.
Vatsan turpoamisen syynä on yleensä ilman kertyminen suoleen, huomattavasti harvemmin nesteen kertyminen vatsaonteloon tai muu syy.
Paikallinen turvotus, joka ahtauttaa hengitysteitä, voi olla hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä hoitoa.
Milloin hoitoon?
Välitön hoito
Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos turvotus on kielessä tai nielussa ja on ahtauttamassa hengitysteitä tai jos turvotukseen liittyy laaja-alainen nokkosihottuma tai jos turvotusten lisäksi on kovia, aaltomaisia vatsakipuja.
Kiireellinen hoito vuorokauden ajasta riippumatta
Paikallinen laaja turvotus, johon liittyy punoitus ja kuumotus, on myös syytä arvioida kiireellisesti ja tarvittaessa aloittaa antibioottihoito, jos kyseessä on bakteeri-infektio.
Hoito vuorokauden sisällä
Äkillisesti kehittynyt toispuoleinen alaraajaturvotus on syy hakeutua hoitoon vuorokauden sisällä mahdollisen laskimotukoksen selvittämiseksi ja hoitamiseksi.
Kiireetön hoito
Muu nopeasti kehittynyt raajaturvotus, jossa ei ole edellä mainittuja oireita eikä siihen liity hengenahdistusta tai rintakipua, on aihe hakeutua hoitoon muutaman vuorokauden sisällä.
Vähitellen kehittyneen turvotuksen syy voidaan useimmiten selvittää lääkärin suorittamalla tutkimuksella ja tarvittaessa laboratoriokokeilla.
Ehkäisy
Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta voi ehkäistä vähentämällä ylipainoa ja lepuuttamalla jalkoja vaaka- tai lievässä kohoasennossa. Tarvittaessa turvotuksen ehkäisyyn ja hoitoon voi myös käyttää tukisukkia.
Kirjallisuutta
- Jalkojen turvotus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.12.2019.
- Sosiaali- ja terveysministeriö. Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2010:4