Ihon jäädytyshoidolla tarkoitetaan ihon tai limakalvon jäädyttämistä nopeasti ja sen antamista sulaa hitaasti itsekseen. Nopeassa jäätymisessä solulima kiteytyy, mikä tuhoaa solun. Jäädytysaineesta ja jäädytysajasta riippuu, kuinka kylmäksi kudokset menevät. Esimerkiksi orvaskeden (epidermiksen) okasolut kuolevat 20–30 pakkasasteessa, mutta ihosyöpäsolut vasta –50 °C:ssa. Solukuolema on varmempaa, jos hoidettava muutos jäädytetään toistamiseen heti sulamisen jälkeen.

Jäädytyshoidolla voidaan hoitaa mm. aurinkokeratooseja, rasvaluomia ja syyliä, ihotautien erikoislääkärin vastaanotolla voidaan hoitaa myös ihon pintasyöpämuutoksia sekä pinnallisia tyvisolusyöpämuutoksia.

Jäädytysaineet

Lääkärien vastaanotoilla käytetään lähes yksinomaan nestetyppeä, jonka lämpötila on –196 °C. Sen sijaan dimetyylieetterin, propaanin ja isobutaanin seoksenlämpötila on ainoastaan –57 °C, eikä sen teho riitä ihosyöpien tai niiden esiasteiden hoitoon, ei myöskään syylien hoitoon.

Hoitotekniikka

Nestetyppihoidossa käytetään tavallisesti sumutetekniikkaa. Suuttimen koolla ja jäädytysajalla voidaan säädellä jäätyvän alueen suuruutta. Suihkutusaika vaihtelee jäädytettävän muutoksen ja sen paksuuden mukaan kymmenestä sekunnista jopa minuuttiin asti. Jäädytyksessä voidaan käyttää myös kontaktikärkeä, jossa metallinen lieriö jäähdytetään maksimaalisesti ja painetaan hoidettavan muutoksen päälle. Myös pinsetit tai pumpulipuikko voidaan kastaa nestetyppeen ja jäädyttää iho sen avulla.

Jäädytyksen jälkeen

Hoidon jälkeen ihoa särkee puolesta tunnista korkeintaan pariin tuntiin. Iho punoittelee ja turpoaa, ja joskus hoitoalueelle kehittyy nesterakkula. Rakkula voidaan puhkaista. Jäädytetty alue rupeutuu ja parantuu 1–4 viikossa. Rupeutumisen aikana voi käyttää jotakin perusvoidetta tai hydrokortisonivoidetta. Hoidettua aluetta suihkutellaan päivittäin seuraavasta päivästä alkaen. Saunassa saa käydä. Voimakkaasta jäädytyksestä ihoon voi jäädä ruskettumaton läiskä, mutta pysyvä arpeutuminen on hyvin harvinaista.

Hoitotulokset

Aktiinisista keratooseista parantuu yhdellä hoitokerralla 90%. Jäädytyshoidon teho tavallisiin syyliin on samaa tasoa kuin syylien paikallishoidon. Teho on parempi sormissa kuin jalkapohjissa. Syyliä hoidettaessa jäädytys on usein toistettava 2–4 viikon välein 4−6 kertaa.

Kirjallisuutta

  1. Lindholm V, Pitkänen S, Koskenmies S, ym. Aktiininen keratoosi. Duodecim 2021;137(8):869-76.
  2. Kwok CS, Gibbs S, Bennett C ym. Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database Syst Rev 2012;(9):CD001781.