Emättimen hiivatulehdusta voidaan epäillä oireiden perusteella; kuitenkin kutinaoireisista vain alle puolella on hiivatulehdus. Emättimen hiivatulehdus esiintyy tyyppillisesti hedelmällisessä iässä, sen sijaan lapsilla ja esimurrosikäisillä hiivasienen aiheuttamat tulehdukset ovat erittäin harvinaisia. Itselääkinnässä on oltava varovainen, koska gynekologiset oireet saattavat aiheutua myös muista syistä, jotka vaativat erilaista hoitoa.
Lievien kutina-kirvelyoireiden taustalla voi usein olla niin sanottu sytolyysi (solujen hajoaminen), joka on normaali tilanne. Tämä vaiva sekoitetaan usein hiivatulehdukseen. Emättimen maitohappobakteerit (laktobasillit) aiheuttavat emättimen pH:n laskua, ja hapan emätinerite aiheuttaa oireina valkovuodon lisääntymistä ja kutinaa ulkosynnyttimissä. Jos sytolyysiin liittyy hankalia oireita, voi paikallisesti käytetty mieto estrogeenivoide tai -puikko auttaa pitämään oireet poissa.
Emättimen hiivatulehduksen oireet
Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Valkovuoto on kokkaremaista, vaaleaa ja seinämiin tarttuvaa. Joskus valkovuoto voi olla tasaista, harmaata, jopa vetistä. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta. Emättimen hiivatulehdukseen ei yleensä liity muita oireita, kuten kuumetta, alavatsakipuja tai virtsaamisvaikeuksia.
Hiivatulehduksen itsehoito
Lääkehoidon onnistumiseksi ja oireiden uusiutumisen ehkäisemiseksi kannattaa noudattaa seuraavia käytännön ohjeita:
- Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä ja suihkuttamista suoraan emättimeen. Jos käytät pesuaineita, niiden pH:n tulee olla alle 7.
- Kuukautissuojana kannattaa kokeilla siteiden sijasta tamponia tai kuukuppia.
- Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.
- WC:ssä käynnin jälkeen pyyhi alapää aina edestä taaksepäin. Hiiva saattaa levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle.
- Vältä jatkuvaa tiukkojen tai hiostavien vaatteiden sekä pikkuhousunsuojan käyttöä.
- Vältä paljon sokeria sisältävää ravintoa. Sen sijaan hiivalla kohotettuja leivonnaisia ei tarvitse välttää. Laktobasillipitoisen maustamattoman jogurtin päivittäisestä syömisestä saattaa olla hyötyä toistuvista hiivatulehduksista kärsiville.
- Joskus esitetään ohjeita emättimeen laitettavan jogurtin tai laimean etikkaliuoksen käytöstä hiivatulehduksen hoidossa. Tällaisten hoitojen tehoa ei ole osoitettu ja ne saattavat häiritä itsehoitolääkkeiden tehoa.
Hiivatulehduksen itselääkintä
Jos olet aikaisemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen tai muuten tunnistat oireet, voit hoitaa tautia itselääkinnällä. Toistuva hiivatulehdusoire täytyy varmistaa jatkotutkimuksilla sekä selvittää mahdolliset syyt tulehduksen toistumiselle.
- Suositeltavia itsehoitolääkkeitä ovat emätinpuikot tai emätinvoide, jotka sisältävät kotrimatsolia. Hoidon kesto on 1–3 päivää, valmisteesta riippuen. Vaihtoehtoinen lääkitys on suun kautta otettava flukonatsolia sisältävä lääkekapseli.
- Emätinpuikkoja käytetään pakkauksen ohjeen mukaan iltaisin. Emätinpuikko tai emätinemulsiovoide työnnetään pakkauksessa olevan asettimen avulla mahdollisimman syvälle emättimeen. Hoitoa ei käytetä kuukautisten aikana. Tamponien käyttöä samanaikaisesti ei suositella.
- Lisäksi voidaan käyttää emulsiovoiteita, jos kutina ulkosynnytinelimissä on voimakasta. Vulvan tulehdus voi vaatia viikon kestävän paikallishoidon.
- Allergiset reaktiot tai ärsytysreaktiot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Ne ilmenevät ärsytyksenä ja kirvelynä hoidon aikana. Tällöin hoito on keskeytettävä ja on mentävä lääkäriin.
- Suun kautta otettavaa flukonatsolikapselia suositellaan itsehoitolääkkeeksi ainoastaan 16–50-vuotiaille naisille. Hoito on yhtä tehokas kuin paikallishoito. Kapseli niellään kokonaisena joko aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan. Flukonatsolilla on yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa, joista tärkeimpiä ovat varfariini (veren hyytymisen estoon tarkoitettu lääke) sekä jotkin diabetes- ja astmalääkkeet. Näissä tilanteissa kannattaa keskustella apteekkihenkilökunnan kanssa ennen flukonatsolikapselien käyttöä.
- Raskauden aikana hiivatulehdus hoidetaan paikallisesti, mutta itselääkintää ei suositella ilman yhteydenottoa lääkäriin tai neuvolaan.
Milloin lääkäriin?
Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos
- sinulla on oireita ensimmäistä kertaa
- olet alle 16- tai yli 60-vuotias
- sinulla on hiivatulehduksia usein
- olet raskaana
- esiintyy epäsäännöllisiä verisiä vuotoja tai pahanhajuista vuotoa
- sinulla on alavatsakipuja ja/tai kuumetta
- sukupuolielimissä on rakkuloita
- on syytä epäillä, että oireet aiheutuvat sukupuolitaudista
- myös kumppanilla on oireita
- sinulla on virtsaamisvaikeuksia
- itsehoito ja itselääkintä eivät 3 vuorokaudessa lievitä oireita tai oireet eivät viikossa parane
- polttava tunne ja ärsytys lisääntyvät tai oireet pahenevat hoidon aikana.
Kirjallisuutta
- Nieminen P. Vulvovaginiitti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 8.8.2023
- Käypähoito. Emättimen hiivatulehdus. Itsehoito.