Synnytyksen jälkitarkastuksessa keskustellaan myös raskauden ehkäisyn tarpeesta ja eri vaihtoehdoista. Ovulaatio voi tapahtua jo synnytystä seuraavan kuukauden kuluessa, jos vauvaa ei imetä. Imettävillä ovulaatio tapahtuu keskimäärin 6 kuukauden kuluttua synnytyksestä, mutta joka viidennellä synnyttäneellä ensimmäiset kuukautiset alkavat kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä.

Imetyksen aikana voi valita minkä tahansa itselle sopivan ehkäisymenetelmän. Käypä hoito -suosituksen mukaan imetys saattaa suojata hyvin raskaudelta 6 kuukautta, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät: rintamaito on lapsen ainoa ravinto, synnyttänyt imettää säännöllisesti 4–6 tunnin välein myös öisin ja kuukautiset eivät ole alkaneet.

Estemenetelmät

Imetyksen aikana, ja jos kuukautiset eivät ole alkaneet, kondomi on varma ehkäisymenetelmä. Joillakin emättimen kuivuus hankaloittaa kondomin käyttöä. Vesi- ja silikonipohjaisia liukuvoiteita kannattaa käyttää. Paikalliset estrogeenivalmisteet helpottavat limakalvojen ohuudesta johtuvia oireita. Kondomin ehkäisytehoa voisi parantaa käyttämällä spermisidejä, mutta niitä ei toistaiseksi ole apteekeista saatavissa.

Kierukkaehkäisy

Kierukka voidaan asentaa jälkitarkastuksen yhteydessä jälkivuodon loputtua, noin 6–8 viikkoa synnytyksestä. Kohtulihas on tässä vaiheessa tavallista pehmeämpi, joten kierukan asetukseen liittyy pieni riski, että kohdun seinämään tulee reikä toimenpiteen yhteydessä. Kierukan asetus välittömästi synnytyksen jälkeen on tutkimusten mukaan myös mahdollista, vaikkakin Suomessa harvinaista. Tällöin kierukan poistumisriski on tavallista suurempi, ja kierukan paikallaanolo tulee tarkistaa jälkitarkastuksessa.

Hormonaalinen ehkäisy

Progestiiniehkäisy voidaan aloittaa pian synnytyksen jälkeen riippumatta imetyksestä ja sen määrästä. Myös ehkäisykapseli voidaan asettaa koska tahansa synnytyksen jälkeen.

Synnytyksen jälkeisen 12 viikon ajan laskimotukosriski on suurentunut eikä yhdistelmäehkäisyä tule aloittaa. Synnytyksen jälkeisen kuuden ensimmäisen viikon aikana äidin laskimotukosriski on jopa 20-kertainen.Tukosriskin vuoksi yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytön voi aloittaa vasta kolmen kuukaudenkuluttua synnytyksestä. Mikään raskaudenehkäisymenetelmä ei ilmeisesti vaikuta haitallisesti imetykseen tai lapsen kasvuun. Yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttö saattaa vähentää äidinmaidon määrää.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy on tarpeen vain, jos synnytyksestä on yli 3 viikkoa ja ehkäisy on unohtunut tai pettänyt. Ennen jälkiehkäisyvalmisteen käyttöä kannattaa imettää tai muuten tyhjentää rinnat. Levonorgestreelivalmisteen jälkeen voi imettää, mutta ulipristaalin jälkeen suositellaan viikon imetystaukoa. Vaihtoehtona on kuparikierukan asennus, joka hoitaa myös pitkäaikaisen ehkäisyn tarpeen.

Kirjallisuutta

  1. Raskauden ehkäisy. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Gynekologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen Yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2025 (viitattu 30.1.2025). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  2. Suhonen S. Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen. Suom Lääkäril 2010;65:3033–5.