Synnytyksen suunnittelu

Oman synnytyksen sujumista, rentoutumista ja muita tärkeitä synnytykseen liittyviä asioita voit pohtia jo etukäteen. On hyvä tutustua jo ennalta tietoon synnytyksen kulusta ja kivunlievityksestä. Synnytykseen liittyvistä toiveista kannattaa keskustella puolison tai synnytykseen mukaan tulevan henkilön kanssa. Omat toiveet voit kirjoittaa muistiin, jos sinulla on huolta niiden esiintuomisesta synnytyksen käynnistyttyä.

Synnytyksen aikana hoitava kätilö ottaa huomioon toiveesi ja koko perheen toiveet. Kivunlievitysvaihtoehdoista ja kiireettömistä toimenpiteistä päätetään yhdessä synnyttäjän kanssa. Yleensä synnyttäjä voi liikkua vapaasti synnytyksen aikana ja käydä esimerkiksi suihkussa. Synnytyssalista löytyy erilasia apuvälineitä myös rentoutumiseen.

Aina synnytys ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Synnytyksen aikana voidaan joutua tekemään nopeita päätöksiä, joista ei voida keskustella etukäteen. Tällaisista päätöksistä ja toimintatavoista keskustellaan kätilön tai lääkärin kanssa synnytyksen jälkeen.

Isä, toinen vanhempi tai tukihenkilö mukana synnytyksessä

Toisen vanhemman tai muun tukihenkilön tehtävänä synnytyksessä on toimia synnyttäjän tukena ja kannustajana. Läheisen ihmisen läsnäolo luo turvallisuuden tunnetta ja pitää yllä hyvää mielialaa. Läheisen tuki on tarpeen synnytyksen kestäessä useita tunteja. Isä tai puoliso voi hieroa synnyttäjän kipeytyvää selkää, antaa juotavaa, pyyhkiä hikeä ja auttaa rentoutumaan. Isän tai puolison nähdessä oman lapsensa maailmaan tulon suhde lapseen alkaa kehittyä heti vastasyntyneen hakiessa kontaktia vanhempiin. Lapsen ensimmäinen silmien aukaisu ja katseen kohdistaminen lähellä oleviin kasvoihin sitoo vanhemmat häneen. Kun isä tai puoliso on ollut mukana lapsensa syntymässä, lapsi saattaa tuntua myös läheisemmältä ja "omalta", kun isä tai puoliso on ollut mukana lapsensa syntymässä. Synnytyksessä mukana olleet isät kuvaavat kokemusta yhdeksi elämänsä hienoimmista asioista.

Kaikki isät tai puolisot eivät kuitenkaan halua tai voi osallistua synnytykseen. Tällöin synnytykseen voidaan pyytää mukaan muu tukihenkilö esimerkiksi perheenjäsen tai läheinen ystävä. Ensi- ja turvakotien liitosta tai Folkhälsanilta voi myös pyytää koulutetun synnytystukihenkilön eli doulan mukaan synnytykseen. Syntyvällä lapsella voi olla toinen äiti tai useampia vanhempia, ja he kaikki ovat tervetulleita mukaan synnytykseen. Päätös synnytyksessä mukanaolijoista olisi hyvä tehdä jo raskauden aikana.

Mitä mukaan sairaalaan?

Pakkaa ajoissa valmiiksi synnytyssairaalassa tarvitsemasi tavarat. Voit halutessasi käyttää sairaalassa omia vaatteita ja aamutossuja.

Ota mukaan:

  • nykyinen ja aikaisemmat äitiyskortit
  • omat hygieniatarvikkeet kuten hammasharja ja -tahna, deodorantti, ihovoiteet, hiusharja, shampoo jne.
  • säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet
  • imetysliivit.

Potilashuoneissa ei aina ole lukollista säilytystilaa ja arvoesineet kannattaa jättää kotiin. Kotimatkaa varten tarvittavat vauvan varusteet ja äidin puhtaat vaatteet voi isä tai muu tukihenkilö tuoda sairaalaan kotiinlähtöpäivänä.

Vauvaa varten tarvitaan:

  • alusasu
  • paita ja potkuhousut
  • myssy ja makuupussi; kylmällä säällä lisäksi villatakki ja toppapuku
  • auton turvaistuin tai vauvan kantokoppa.

Vauvalle kannattaa varata kotiin pieniä vastasyntyneen vaippoja jo ennen synnytystä. Äidille tulisi varata riittävästi rintaliivisuojia ja suuria terveyssiteitä synnytyksen jälkivuotoa varten.

Artikkelin pohjana käytetty Meille tulee vauva -opasta. (Hakulinen T., Pelkonen M., Salo J., Kuronen M. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023)