Jalkojenhoitaja (AT) on terveysalan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Opintojen pääsisältö on jalkojenhoitotyö.

Terveysalan ammattitutkinto, jalkojenhoitotyön osaamisala, on suunnattu henkilöille, joilla on pohjalla jokin sosiaali- tai terveydenhuollon alan koulutus. Koulutuksen laajuus on 150 osp ja koulutuksesta valmistuneen ammattinimike on jalkojenhoitaja (AT). Tutkinnon pakolliset osat ovat ammattiosaajana toimiminen terveysalalla (45 osp) ja jalkojenhoitotyössä toimiminen (90 osp). Valinnaiset tutkinnon osat ovat 15 osp.

Osaaminen

Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut tekee perusjalkojenhoidon työtä sosiaali- ja terveysalan sekä kuntoutuksen erilaisissa työyhteisöissä (osaaminen, ks. taulukko Jalkojenhoitaja (AT) -ammattitutkinnon suorittaneen keskeine). Jalkojenhoitotyön lähtökohtia ovat ennaltaehkäisevä toiminta sekä potilaiden terveyden ja toimintakyvyn edistäminen ja ylläpitäminen. Jalkojenhoito osana potilaan kokonaishoitoa edellyttää tietoa eri sairauksien ja potilasryhmien erityispiirteistä sekä niiden vaikutuksista jalkojenhoitotyöhön.

Työssä painottuvat asiakkaan jalkojen hoito, keventävien ja suojaavien ortoosien tekeminen sekä omahoidon ohjaaminen. Keskeistä on yhteistyö asiakkaan verkoston kanssa. Jalkojenhoito osana asiakkaan kokonaishoitoa edellyttää saumatonta yhteistyötä jalkojenhoidon palveluketjussa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kolmannen sektorin palvelujen tuottajien kanssa. Henkilöillä, jotka ovat suorittaneet valinnaisena opintojakson haavanhoito jalkojenhoidossa, on osaamista tällä alueella.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston (ARENE) mukaan jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneiden jalkojenhoidon osaaminen vaihtelee paljon riippuen siitä, onko näyttökokeet annettu kosmetologikoulussa tai terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Näistä syistä diabeetikoiden ja ostopalvelusopimuksia tekevien hoitoyksikköjen on vaikea hahmottaa jalkojenhoidon asiantuntijoina toimivien ammatillisen osaamisen eroja.

Työskentely

Terveysalan (jalkojenhoitotyön osaamisala) ammattitutkinnon suorittanut jalkojenhoitaja (AT) voi toimia sosiaali- ja terveysalan sekä kuntoutuksen erilaisissa työyhteisöissä, kuten terveyskeskuksissa, sairaaloissa, hoiva- ja hoitolaitoksissa, palvelutaloissa, alan työryhmissä ja asiakkaiden kodeissa. Hän voi toimia myös ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.

Taulukko 1. Jalkojenhoitaja (AT) -ammattitutkinnon suorittaneen keskeinen osaaminen perusjalkojenhoitotyössä.
Ongelmien tunnistaminen, hoito ja ehkäisy Eri-ikäisten jalkaongelmien tunnistaminen
Asiakkaan tukeminen jalkaongelmien syntymisen ehkäisemisessä
Ohjaus Jalkojen omahoidon ohjaus ja avustaminen
Muu ohjaus: apuvälineiden hankinta ja käyttö
Hoito Jalkojen perushoito: tavallisimmat iho- ja kynsimuutokset
Suojaavien- ja keventävien ortoosien valmistus
Yleisimpien alaraajaongelmien hoito
Yhteistyö Potilaan verkostot, jalkojenhoidon palveluketjut