Fysioterapeutti (taulukko Alaraajasairauksia ja -ongelmia hoitavat ja ehkäisevät ammattilaiset) on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, joka on suorittanut fysioterapeutin, lääkintävoimistelijan tai erikoislääkintävoimistelijan tutkinnon. Fysioterapeuttien tehtävänä on tukea ihmisen hyvinvointia ja terveyttä edistämällä hänen toiminta- ja liikkumiskykyään erilaisissa toimintaympäristöissä.

Fysioterapeutin peruskoulutuksen lisäksi jalkaterä- ja alaraajaongelmista kiinnostuneet fysioterapeutit voivat syventää tietojaan ja osaamistaan erikoistumalla jalkaterä- ja alaraaja (podiatria) fysioterapiaan (ks. Jalkaterä- ja alaraaja (podiatria) fysioterapeutit: asiantuntemus ja työskentely, taulukko Fysioterapeutin, peruskoulutuksessa hankkimaa osaamista, jok). Lisäksi erikoistuminen esimerkiksi ortopediseen manuaaliseen terapiaan antaa erittäin hyvät valmiudet hoitaa jalkaterä- ja alaraajaongelmaisia potilaita (ks. Jalkaterä- ja alaraaja (podiatria) fysioterapeutit: asiantuntemus ja työskentely).

Lymfahoidon kokonaisuus, LYKO-terapian koulutus (ks. Lymfaterapeutti: asiantuntemus ja työskentely) on fysioterapian erikoisala ja sen suorittaminen antaa lymfaterapeutin pätevyyden. Fysioterapeuttien lisäksi koulutukseen voi hakeutua jalkaterapeutin, sairaanhoitajan tai toimintaterapeutin tutkinnon suorittanut.

Fysioterapeutit työskentelevät sairaaloissa, terveyskeskuksissa, tutkimus- ja hoitolaitoksissa, kolmannella sektorilla muun muassa potilas- ja vammaisjärjestöissä ja urheiluseuroissa, asiantuntija- ja konsulttitehtävissä sekä yrittäjänä.

Fysioterapeutti (AMK)

Fysioterapeutti on tuki- ja liikuntaelinongelmien sekä liikkeen ja liikkumisen asiantuntija. Tavallisimpia fysioterapiassa hoidettavia tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöitä ovat muun muassa selän, lantion ja alaraajojen ongelmat sekä alaraajan urheiluvammat ja tapaturmat (taulukko Fysioterapeutin, peruskoulutuksessa hankkimaa osaamista, jok). Muita fysioterapeutin osaamisalueita ovat neurologisten toimintahäiriöiden sekä sydän- ja verenkiertosairauksien fysioterapia, hengitystoimintaa ja mielenterveyttä tukeva fysioterapia sekä työfysioterapia ja ergonomia.

Fysioterapiassa tutkitaan ja arvioidaan monipuolisesti asiakkaan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen toimintaympäristössään. Toimintakyvyn tukemiseksi käytettäviä keskeisiä fysioterapiamenetelmiä ovat manuaalinen terapia, terapeuttinen harjoittelu sekä potilaan ohjaus ja neuvonta.

Fysioterapeutti, ortopedinen manuaalinen terapia (OMT)

Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian Yhdistys ry – Föreningen för Ortopedisk Manuell Terapi i Finland rf (SOMTY) on ortopedisesta manuaalisesta terapiasta kiinnostunut fysioterapian ja terveydenhoidon ammattilaisten yhdysside. Yhdistys on vuodesta 1969 kannustanut ja edistänyt ortopedisen manuaalisen fysioterapian osaamista.

Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn. OMT perustuu tarkkaan tutkimiseen ja kliiniseen päättelyyn. Terapiamuotoina käytetään muun muassa manuaalisia tekniikoita ja terapeuttista harjoittelua. Asianmukaisella ohjauksella sekä omatoimisella harjoittelulla pyritään tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Lisäksi tutkimisessa ja terapiassa huomioidaan yksilöllisesti kunkin henkilön psykososiaaliset- ja ympäristötekijät.

SOMTY järjestää jäsenilleen opinto- ja koulutustoimintaa, tekee esityksiä ja antaa lausuntoja fysioterapeuttien ammattia ja koulutusta koskevissa kysymyksissä. Yhdistys seuraa ja kehittää jäsentensä ammattieettistä toimintaa, perustaa ja ylläpitää tarpeellisia rahastoja sekä tekee yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Jäseneksi voivat liittyä kaikki fysioterapeutin tutkinnon suorittaneet henkilöt, jotka joko kuuluvat tai samalla liittyvät Suomen Fysioterapeuttien jäseneksi. Kannatusjäseneksi voivat liittyä kaikki asiasta kiinnostuneet, esimerkiksi lääkärit sekä muut terveydenhuollon ammattiryhmät tai yritykset.

Taulukko 1. Fysioterapeutin, peruskoulutuksessa hankkimaa osaamista, joka soveltuu eri-ikäisten alaraajojen ja jalkaterän alueen vaivojen hoitoon.
Hoidettavat toimintahäiriöt, sairaudet ja vammat Tavallisimmat tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöt
  • Selän, lantion ja alaraajojen yleisimmät ortopediset ongelmat. Leikkausten jälkeinen kuntoutus.
  • Nivel-, jänne- ja nivelsidevammojen hoito
  • Fysiatrian alaan kuuluvat selkä-, lantio- ja alaraajaongelmat
Alaraajan verenkiertohäiriöt, amputaatiot ja protetisointi
Potilaan tutkiminen Toiminta- ja liikuntakyky, terveyskunto, yleiskestävyys
Pystyasento, tasapaino, kävely
Nivelliikkuvuus, lihastoiminta, manuaalinen lihastestaus
Kipu sekä asento- ja liikekontrolli
Liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälinetarpeen kartoitus
Keskeisiä fysioterapiamenetelmiä Manuaalinen terapia: raajanivelten mobilisaatio ja teippaus, pehmyt- ja neuraalikudosten käsittely, hieronta.
Terapeuttinen harjoittelu, rentoutusmenetelmät
Fysikaaliset hoidot
Apuvälinepalvelut
Potilaan ohjaus ja neuvonta Liikkumisen ja päivittäisten toimintojen apuvälineiden valinta ja käyttö
Leikkaukseen menevien potilaiden ohjaus
Harjoitusohjelmat
Elämäntapaohjaus, liikuntaneuvonta
Ergonomia