Toiminnallinen lattajalka tarkoittaa jalkaterää, missä sisäkaari on matala tai kokonaan hävinnyt kuormitettaessa raajaa (kuva ). Usein sen yhteydessä tapahtuu kantaluun virheellinen kallistuminen ja sisäkehräsen (sääriluun alapään kyhmy, medialis malleolus) pullistuminen esiin. Lapsen noustessa päkiöille (noin 5-vuotias) sisäkaari aktivoituu ja tulee näkyviin. Samalla kantaluu oikenee (kuva Varpaille nousun aikana voidaan arvioida jalkaterän etu- ja takaosan välisen torsion kehittymistä). Sisäkaarien kehitys kestää useita vuosia ja siihen liittyy monia vaiheita (taulukot Lapsen jalkaterän kehityksen ominaispiirteet ja Lapsen jalkaterän kehityksen ominaispiirteet). Lopullisen muotonsa sisäkaaret saavat noin 6–7 vuoden iässä (ks. Lapsen jalkaterän kehityksen ominaispiirteet).

Kuva

Oireeton toiminnallinen lattajalka.

Aiheuttajat

Tunnistaminen

  • Sisäkaari näkyy, kun raajaa ei kuormiteta, mutta se häviää kuormitettaessa raajaa.
  • Lapsen seisoessa voi kokeilla Jack-testiä. Lapsen isovarvasta passiivisesti ylös taivutettaessa sisäkaari tulee näkyviin. Kun testin tekee lapsen takaa, näkee myös kantaluun kiertymisen (ohjeen kuva ). Noin 3-vuotiaana sisäkaaren pitäisi jo aktivoitua. Jos aktivoitumista ei tapahdu, voi kyse olla rakenteellisesta lattajalasta (pes planus).
  • Sisäkaaren pitäisi olla kehittynyt noin 6–7-vuotiaana ja kantaluun asento suora 7–8-vuotiaana. Toiminnallinen lattajalka on yleinen vielä 10-vuotiaallakin.
  • Ylipaino lisää sisäkaareen kohdistuvaa kuormitusta ja voi aiheuttaa särkyä, kipua sisäkaaren lisäksi jalkapohjassa, kantapäässä, säären alueella. Koska keho toimii yhtenäisenä liikeketjuna (kineettinen ketju), kipuja voi olla myös selän alueella, lonkissa ja polvissa.
  • Lapsella voi esiintyä toiminnallisten lattajalkojen yhteydessä myös pihtipolvet (ks. Pihtipolvi-asennon oikeneminenja hoito)
  • Kävellessä kantaluu ei pysy suorassa vaan kallistuu, lapsi astuu linttaan (toiminnallinen ylipronaatio, ks. Toiminnallinen ylipronaatio). Jalkaterän etuosa kiertyy ulospäin. Asentomuutos kuormittaa virheellisesti rustoisia luita ja voi aiheuttaa luiden rakenteisiin pysyviä muutoksia. Jalkaterän sisäsyrjän pehmytkudoksiin kohdistuva voimakas venyminen tekee jalkaterästä epävakaan.
  • Kävely kömpelöä, raskaan oloista, lapsi valittaa väsymistä.
  • Kengät kuluvat normaalia enemmän sisäreunalta.
Kuva

Jack-testi.

Omahoito

Asiantuntijahoito