- Aikuisiän lattajalassa sisäkaari on madaltunut.
- Madaltumista aiheuttavat alaraajojen linjausmuutos ja lihasepätasapaino (ks. Alaraajojen kunnon yhteys pystyasentoon ja kehon hallintaan), jalkaterän kierteisen liikkeen puuttuminen (ks. Spiraalidynamiikka jalkavoimistelun lähtökohtana), ylipaino sekä jatkuva seisominen.
- Taakkojen nostelu lisää sisäkaaren kuormitusta.
- Lattajalkaisuutta aiheuttavat myös neurologiset sairaudet, nivelreuma ja tapaturmat.
Oireet
- Lattajalkaisuuteen liittyvä pehmytkudosten venyminen aiheuttaa kipua sisäkaaressa sekä nilkoissa ja jalat väsyvät.
- Keskeiset oireet ovat matala tai olematon sisäkaari, alaraajojen linjausvirhe, jalkaterän etuosan kääntyminen ulospäin kävellessä ja linttaan astuminen.
Omahoito
- Akuuttivaiheessa tulee välttää jalkojen kuormittamista.
- Kipua voi lievittää kylmähoidolla, myös kipulääkkeen käyttö voi olla tarpeen.
- Kenkien tulisi olla kantaosastaan tukevat ja sopivan kokoiset (ks. Kengän istuvuuden vaikutusjalkaterveyteen).
- Kävely jalkaterät suoraan eteenpäin vähentää sisäkaaren rasitusta.
- Välittömästi kipuvaiheen jälkeen tulisi aloittaa alaraajojen ja jalkaterien lihastoimintoja tasapainottavat harjoitteet (ks. Alaraajojen lihaskunnon harjoittaminen ja Spiraalidynaamisia jalkaterän perusharjoitteita) ja tasapainon parantaminen (ks. Liikehallinnan harjoittaminen).
Asiantuntijahoito
- Asiantuntija selvittää lattajalan kehittymisen syyn (ks. Jalkaterapeutti: asiantuntemus ja työskentely, Fysioterapeutit: asiantuntemus ja työskentely, Jalkaterä- ja alaraaja (podiatria) fysioterapeutit: asiantuntemus ja työskentely, Osteopaatti (AMK): asiantuntemus ja työskentely). Akuuttia kipua helpotetaan sisäkaareen teippauksella tai pikapohjallisilla.
- Yksilöllisen, jalkaterän toimintoja ohjaavan pohjallishoidon ja toiminnallisen harjoittelun tavoitteena on vähentää kipua ja vakauttaa jalkaterän sekä koko alaraajan toimintaa.
- Myös leikkaushoito on mahdollinen (ks. Lääkärit ja jalkaterveys).