Esimerkiksi toispuoleinen harrastus tai yksipuolinen työperäinen rasitus aiheuttavat lihasepätasapainoa eri lihasryhmien välillä. Lihastasapainon häiriöiden taustalla voi myös olla alaraajojen heikko lihaskunto, ylirasitus tai puutteellinen lihashuolto. Vahvat ja kireät lihakset estävät heikkojen lihasten toimintoja. Siksi on tärkeää huomioida, mitkä lihakset kiristävät ja mitkä tarvitsevat vahvistamista.

Ihanteellisen alaraajalinjauksen edellytyksenä on alaraajan normaali luinen rakenne, hyvä lihastasapaino ja asennon hallinta (ks. Aikuisiän lattajalan hoito, Kaarijalan hoito). Lihasten toimiessa epätasapainossa linjaus muuttuu (kuva ).

Heikko lonkan loitonnusvoima on yhteydessä alaraajan linjauspoikkeamaan: reisiluun sisäkierto, polven valgus ja jalkaterän pitkittynyt pronaatioliike ja heikentynyt supinaatiovoima (etu- ja takaosan välisen kierteisen liikkeen häviäminen) (ks. Toiminnallinen ylipronaatio). Kyykkytestillä arvioituna suurella osalla ihmisistä alaraajojen linjaus muuttuu (kuva ). Alaraajojen linjauksen voi testata artikkelissa Alaraajojen linjauksen testaaminen kuvatulla tavalla.

Kuva

Kyykkytesti. Seiso pienessä haara-asennossa, kyykistä polvet 45 asteen kulmaan. Pidä selkä sekä lantio suorina ja kantapäät lattiassa. Alaraajojen linjauksen pitää olla edestä katsottuna suora. Polvet eivät saa lähentyä toisiaan eivätkä jalkaterät saa kääntyä ulospäin (kuva Alaraajojen linjauspoikkeamat). Kuva: Jukka Pääkkönen.

Kun polvinivelen keskelle osuva kuormitus kaksinkertaistuu, nivelen kolmen asteen asentopoikkeaman on todettu johtavan rustovaurioihin.

Lonkan loitontajien ja ulkokiertäjien harjoitteet ovat tärkeitä, kun tavoitteena on korjata alaraajan muuttunutta linjausta ja ehkäistä alaraajojen vammoja (ks. artikkelit Alaraajojen lihaskunnon harjoittaminen, Spiraalidynamiikka jalkavoimistelun lähtökohtana, Jalkavoimistelun tavoitteet ja toteutusperiaatteet, kuva Lonkan ulkokiertäjien vahvistaminen).