Osteopaatti on tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkimisen ja hoidon asiantuntija (taulukko Osteopaatin peruskoulutuksessa hankkima ammattiosaaminen, jo) ja Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö (ks. Jalkaterveysalan ammattilaisten koulutus ja ammattinimikkeet).
Osteopatia on manuaalinen, käsin suoritettava hoito, joka soveltuu kaikenikäisille. Osteopatiasta voi saada apua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuihin, nivelten liikerajoituksiin, kehonhallintaan ja suorituskykyyn sekä moniin toiminnallisiin oireisiin esimerkiksi ruoansulatukseen tai hengitykseen liittyen (taulukko Osteopaatin peruskoulutuksessa hankkima ammattiosaaminen, jo).
Osteopaatti huomioi kehon toiminnallisena kokonaisuutena, etsien oireiden taustalla olevia yhteyksiä sekä syy-seuraussuhteita. Kehon eri järjestelmät ovat jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa toisiinsa, minkä vuoksi osteopaatti huomioi oireilevan alueen lisäksi muualla sijaitsevia rakenteita ja arvioi esimerkiksi mahdollisten alaraajojen liikerajoitusten tai linjausmuutosten vaikutuksia koko kehon toimintaan. Osteopaatti huomioi myös mahdollisesta kehon muuttuneesta käytöstä tai kuormituksesta johtuvaa rasitusta alaraajoihin.
Osteopaatilla on käytössä laaja valikoima erilaisia osteopaattisia manuaalisia tekniikoita ja hoito voi sisältää useita menetelmiä, joilla voidaan käsitellä muun muassa pehmytkudoksia, sidekudoksia tai niveliä.
Koulutus
Suomessa osteopaatteja koulutetaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa päiväopiskeluna ja yksityiset koulut Espoossa ja Helsingissä antavat monimuoto-opetusta. Monimuoto-opiskelun pohjakoulutukseksi vaaditaan terveydenhuoltoalan koulutus. Koulutus kestää opiskelumuodosta riippumatta neljä vuotta.
Osteopaatin koulutuksessa panostetaan tarkkaan erotusdiagnostiseen osaamiseen sekä hyvään palpaatiotaitoon, käsin tehtävään kehon rakenteiden tutkimiseen ja tunnusteluun. Sen perusteella tehdään osteopaattinen diagnoosi.
Työskentely
Suurin osa osteopaateista toimii itsenäisinä ammatinharjoittajina yhteisvastaanotoilla, omalla vastaanotolla tai lääkärikeskuksessa. Osteopaatin vastaanotolle voi tulla ilman lähetettä. Osteopaatti voi toimia myös erilaisissa yhdistyksissä, järjestöissä, hankkeissa tai yrityksissä alan asiantuntijana. Osteopatia voi kuulua osana työnantajan työntekijöilleen tarjoamia palveluita.
Tuki- ja liikuntaelimistön terveen toiminnan ja toimintahäiriöiden tutkiminen, diagnosointi sekä niiden vaikutuksen arviointi kehon toimintaan |
Hoitosuunnitelman laatiminen ja hoidon yksilöllinen toteuttaminen |
Tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen ja sairauksien hoito: esimerkiksi pystyasennon muutosten aiheuttamat vaivat, selän ja lantion alueen kiputilat ja sairaudet, alaraajan nivelten kivut ja sairaudet, alaraajanivelten liikerajoitukset ja linjausmuutokset, erilaiset pehmytkudosvaivat |
Urheilu- ja rasitusvammojen hoito |
Leikkausten jälkihoito ja kuntoutus |
Asiakkaan kotihoito-ohjeiden ja harjoitteiden ohjaus sekä elämäntapa ja liikuntaohjaus |
Osteopaattisten manuaalisten tekniikoiden käyttö: lihasten ja lihaskalvojen käsittely, triggerpiste-tekniikat, nivelten mobilisaatio ja manipulaatio, pään alueen ja sisäelinten toimintaan kohdistuva käsittely |
Imunestekiertoon ja turvotukseen kohdistuva hoito |