Lymfahoidon kokonaisuus, LYKO-terapia on fysioterapian erikoisala (ks. Fysioterapeutit: asiantuntemus ja työskentely). Tämän terapiamuodon käyttöön koulutettu lymfaterapeutti hoitaa eri syistä syntyneitä alaraajan ja vartalon alueen turvotuksia ja niiden seurauksia sekä vaivoja tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus, esimerkiksi pitkälle edennyt laskimovajaatoiminta ja laskimoperäinen säärihaava. Valkuaisainerikkaan turvotuksen, lymfaedeeman taustalla on imusuoniston mekaaninen vajaatoiminta. Syinä voivat olla imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö tai imusolmukkeiden poisto ja sädetys, laajat imusuonistoa vahingoittaneet muut operaatiot, traumat tai toistuneet infektiot kuten erysipelas (ruusu).

Näissä sairauksissa LYKO-terapia on keskeinen hoitomuoto. Lymfaterapeutin osaamisaluetta manuaalisen käsittelyn ohella ovat kompressiosidosten materiaalien tuntemus ja käyttöalueet sekä kompressiosidosten tekeminen. Keskeistä osaamista ovat lisäksi lääkinnällisten kompressiosukkien (hoitosukkien) mittaus, hankinta ja käytön ohjaus (ks. Lääkinnälliset hoitosukat, Tuki- ja hoitosukkien pukeminen ja pesu).

Koulutus

LYKO-terapian peruskurssi on Kelan hyväksymä, kansainväliset kriteerit täyttävä lymfaterapeutin koulutus ja tutkinto. Koulutuksen sisältö perustuu koululääketieteeseen ja nivoutuu fysioterapiaan. Kurssilla tutustutaan myös LYKO-terapiaa tukeviin hoitomenetelmiin. Peruskoulutusvaatimuksena on fysioterapeutin, jalkaterapeutin, sairaanhoitajan tai toimintaterapeutin tutkinto.

LYKO-terapian peruskurssin lisäksi lymfaterapeutteja valmistuu Vodder-Lymfaterapian peruskoulutuksesta (Vodderin manuaalinen lymfaterapia). Koulutukseen hakeutumisen peruskoulutusvaatimuksena on fysioterapeutin, sairaanhoitajan tai kuntohoitajan tutkinto.