Iäkkään potilaan akuutti umpilisäketulehdus olisi hyvä leikata pikaisesti etenkin, jos potilas on fyysisesti hauras. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Tulosten perusteella hauraan yli 65-vuotiaan potilaan riski menehtyä sairaalahoidon aikana on selvästi pienempi, jos hänen akuutti umpilisäketulehduksensa hoidetaan heti leikkauksella. Tämä nähtiin verrattuna potilaisiin, jotka leikattiin vasta myöhemmin tai joita hoidettiin vain antibiooteilla tai muilla ei-leikkauksellisilla keinoilla.

Jos potilas ei ollut fyysisesti hauras, pikaiseen leikkaukseen liittyi jonkin verran enemmän komplikaatioita kuin ei-leikkaukselliseen hoitoon, mutta komplikaatioiden riski oli pienempi kuin vasta myöhemmin leikattujen.

Tutkijat huomattavat, että hoitovaihtoehtojen lisäksi tuloksiin ovat voineet vaikuttaa monet muutkin seikat, joten havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. He joka tapauksessa suosittavat ottamaan ne huomioon iäkkäitä potilaita hoidettaessa. Iäkkään fyysinen hauraus tulisi aina huomioida hoitopäätöstä tehdessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 24 000 keskimäärin 72-vuotiasta potilasta, joilla oli todettu akuutti komplisoitumaton umpilisäketulehdus vuosina 2016–2018. Potilaista 1,4 prosenttia menehtyi sairaalahoidon aikana ja 37 prosenttia sai komplikaatioita. Kolmannes potilaista täytti fyysisen haurauden kriteerit.

Hauraudella – tarkemmin määriteltynä hauraus-raihnausoireyhtymällä eli gerastenialla – tarkoitetaan iän myötä tapahtuvaa fyysistä heikkenemistä ja hidastumista, johon liittyy mm. tahatonta laihtumista ja aliravitsemusta. Hauraat vanhukset tarvitsevat usein apua arkitoimiin ja liikkumiseen.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2024;7:e2429820)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.29820