Sydäninfarktin vuoksi tehdyt sairaalakäynnit yleistyvät muutaman päivän kuluttua pakkasten kiristymisestä, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta väestötasolla sekin voi olla merkittävä.

Ruotsalaiset tarkastelivat sään ja sydäninfarktien yhteyksiä vuosien 2005–2019 talvikuukausina. Kaikkiaan aineisto koostui yli 120 000 sairaalahoitoa vaatineesta sydäninfarktista.

Tulosten perusteella sairaalahoidot yleistyivät 2–6 päivän kuluttua poikkeuksellisista pakkaspäivistä ja useamman päivän pakkasjaksoista.

Ero muihin päiviin oli suurimmillaan noin 10 prosentin luokkaa, joten yksilötasolla riski ei ollut kovin merkittävä. Sydän- ja verisuonitaudit ovat kuitenkin hyvin yleisiä sairauksia, joten väestötasolla vähäinenkin riskin suurentuminen voi tarkoittaa monia sairastumisia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Aiempien tutkimusten perusteella poikkeuksellisen kylmät ja kuumat päivät lisäävät myös sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia. Kylmyys ja kuumuus ovat terveysriski etenkin iäkkäille, pitkäaikaissairaille sekä pienituloisille ja huono-osaisille, jotka eivät pysty suojautumaan säiltä yhtä hyvin kuin varakkaammat.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American College of Cardiology 2024;84:1149–1159)

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2024.07.006