Sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen liitetty ruokavalio voi altistaa myös paksu- ja peräsuolisyöville, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella riskit liittyvät ruokavalioon, jossa on paljon energiaa sisältäviä ultraprosessoituja ruokia, lisättyä sokeria, alkoholia, haitallisia rasvoja, punaista lihaa ja teollisia lihatuotteita sekä vähänlaisesti kuituja, hedelmiä ja kasviksia.

Tällainen ruokavalio liittyi 34 prosenttia suurempaan riskiin sairastua paksu- tai peräsuolisyöpään, kun vertailukohtana olivat potilaat, joiden ruokavaliot olivat terveellisimmät. Ruokavalio näytti suurentavan erityisesti peräsuolisyövän riskiä.

Yhteydet havaittiin riippumatta potilaiden painoindeksistä ja mahdollisesta tyypin 2 diabeteksesta, mitkä kummatkin voivat altistaa suolistosyöville. Tämä viittaisi siihen, että syöpäriski liittyy suoraan ruokavalioon. Esimerkiksi ruokavalioon liittyvät haitalliset suolistobakteerimuutokset ja tulehdustilat voivat selittää syöpäriskin.

Suomessa todetaan vuosittain noin 3 500 uutta paksu- ja peräsuolisyöpää. Se yleistyy jatkuvasti ja on toiseksi yleisin syöpä Suomessa.

Tutkimus julkaistiin Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä. Siihen osallistui 114 000 brittiä, jotka olivat 40–70-vuotiaita keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana 1 100 osallistujaa sairastui paksu- ja peräsuolisyöpään.

Uutispalvelu Duodecim

(Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2024;33:1445–1455)

https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-24-0048