Runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävä ruokavalio voi ehkäistä verenpaineen kohoamista, eteläkorealaistutkimus vahvistaa. Yhteys on tunnettu ennenkin, mutta tuoreet tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Tutkimukseen osallistui 10 000 miestä ja naista, joista 2 200:lla todettiin korkea verenpaine ensimmäistä kertaa keskimäärin viisivuotisen seurannan aikana.

Verenpaine kohosi harvemmin osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli paljon hedelmiä, kasviksia ja palkokasveja. Tämä koski etenkin ylipainoisia ja lihavia miehiä.

Yksittäisistä ruoista ja ruokatyypeistä poikkeus olivat jotkin vihannessäilykkeet, joiden runsas käyttö saattoi liittyä suurentuneeseen verenpaineen kohoamisen riskiin, mutta tämä havaittiin vain menopaussin ylittäneillä naisilla. Säilykkeissä on usein paljon suolaa, mikä voi selittää yhteyden.

Havainnot vahvistavat näyttöä kasvispainotteisen ruokavalion verenpainehyödyistä, mutta ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat vaikuttavat verenpaineen kohoamiseen.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Nutrition 2024;63:3235–3253)

https://doi.org/10.1007/s00394-024-03503-x