Suussa on sekä määrältään että lajistoltaan hyvin runsas mikrobikasvusto. Jos mikrobien kesken vallitsee tasapaino, ne eivät yleensä aiheuta kantajalleen ongelmia; päinvastoin, niillä on erittäin tärkeitä suojaavia tehtäviä (ks. Suun mikrobit). Suussa elää kuitenkin myös taudinaiheuttajia, jotka voivat päästä verenkiertoon hoitamattomien suun limakalvohaavaumien tai hampaiden tulehduspesäkkeiden kautta. Useisiin pitkäaikaissairauksiin liittyy suun limakalvomuutoksia (taulukko Sairauksia, joihin saattaa liittyä limakalvomuutoksia suussa).

Mitä heikkokuntoisempi henkilö on ja mitä enemmän suussa on tulehduksen leviämisen mahdollistavia vaurioita tai sairauksia, sitä vaarallisempia voivat olla terveelle ihmiselle jopa kaikkein harmittomimmat suun mikrobit. Elimistön yleisen vastustuskyvyn heiketessä voivat suuperäiset tulehdukset muodostua huomattavaksi uhkaksi perusterveydelle.

Jos suun limakalvolla havaitaan poikkeavia pitkäkestoisia muutoksia, on syytä varata aika hammaslääkärille.

Suun tulehduksien ja pitkäaikaissairauksien yhteys

Monien pitkäaikaissairauksien hoidon onnistumiseksi suun ja hampaiden tulehdusten ehkäisy ja oireiden hoito on tärkeää. Tällaisia sairauksia ja komplikaatioita ovat muun muassa valtimonkovettumatauti, sydäninfarkti, aivoinfarkti, diabetes, sydänpussitulehdus, munuaiskeräsen tulehdus, keuhkoastma, keuhkokuume, MS-tauti, nivel- ja selkärankareuma, tekoniveltulehdukset sekä osteoradionekroosi (sädehoidon aiheuttama pehmyt- ja kovakudoksen tuhoutuminen).

Suun tulehduksista pitkäaikaissairauksien kulkuun voivat vaikuttaa ientulehdus, hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava ja syviä ientaskuja muodostava kiinnityskudostulehdus (ks. Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)), hammasytimen tulehdus (ks. Karies (hampaan reikiintyminen)), märkäpesäke hampaan juuren kärjessä (kuva Hampaan viereen muodostunut märkäpaise) tai hammasluussa, hammasluun tulehdus, suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet, sienitulehdukset (ks. Suun sienitulehdukset), sopimattomien proteesien aiheuttamat pitkälliset haavaumat sekä puhkeamattomien tai osittain puhjenneiden hampaiden ympäryskudoksen tulehdukset (ks. Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus)).

Artikkeleissa Diabetes ja suun terveysSukupuolitaudit ja suun terveys käsitellään tarkemmin eri sairauksien ja suun terveyden välistä yhteyttä.

Taulukko 1. Sairauksia, joihin saattaa liittyä limakalvomuutoksia suussa.
Sairausryhmä Diagnoosi Limakalvomuutos
Ihosairaudet Lichen ruber planus (punajäkälä) (ks. Punajäkälä) Näppylät, laikut (kuva ), rakkulat, pinnalliset haavat, verkkomainen tai surkastunut muutos
Erythema multiforme Rakkulat
Pemfigoidi, pemfigus Nesteen täyttämät rakkulat
Epidermolysis bullosa Limarakkulat
Hemorraginen angina bullosa Rakkulat
Dermatitis herpetiformis Haavaumat
Lupus erythematosus (punahukka) Pyöreähkö punainen alue, joskus haavainen, jota ympäröivät säteittäisesti ohuet valkoiset juosteet (kuva )
Ruoansulatuskanavan sairaudet Refluksitauti
(ks. Refluksitauti)
Haavaumat
Anoreksia, bulimia
(ks. Syömishäiriöt ja suun terveys)
Kuivuminen
Crohnin tauti
(ks. Crohnin tauti ja suun terveys)
Huulten turvotus, limakalvojen "nupukivimäinen" liikakasvu, ientulehdus, uusiutuvat aftat
Ulseratiivinen koliitti Uusiutuvat aftat (ks. Aftat, kuva Afta alahuulen sisäpinnalla)
Keliakia
(ks. Keliakia ja suun terveys)
Uusiutuvat aftat, suupielen haavaumat, ientulehdus
Verisairaudet Anemiat
(ks. Anemiat ja suun terveys)
Aftamaiset haavaumat, ientulehdus
Trombosytopenia Haavaumat
Neutropenia Haavaumat
Leukemia
(ks. Lapsen leukemia ja suun terveys)
Haavaumat, ienverenvuoto
Sidekudossairaudet Nivelreuma ja Sjögrenin oireyhtymä
(ks. Reuma ja suun terveys ja Sjögrenin oireyhtymä ja suun kuivuus)
Kuivuminen
Skleroderma Haavaumat
Reaktiivinen artriitti (Reiterin tauti) Haavaumat
Addisonin tauti Värimuutokset
Diabetes
(ks. Diabetes ja suun terveys ja Diabetesta sairastavan henkilön suunhoito-ohjeet)
Kuivuminen
Virussairaudet Herpes-virusinfektio Kivuliaat rakkulat ienalueella ja muualla suun limakalvolla (kuva )
Herpes zoster -virusinfektio (vyöruusu) Kivuliaat rakkulat kehon keskiviivan yhdellä puolella (lukuun ottamatta suulakea)
Mononukleoosi Peitteinen nielurisatulehdus, verenpurkaumat kovan ja pehmeän suulaen raja-alueilla
Papillooma-virusinfektio (ks. Sukupuolitaudit ja suun terveys) Nystymäinen liikakasvu, vaalea litteä limakalvon paksuuntuma
HIV-infektio
(ks. Sukupuolitaudit ja suun terveys)
Aftat, herpes, karvainen leukoplakia, Kaposin sarkooma
Kuva

Punajäkälän aiheuttama suun limakalvomuutos. Punajäkälä esiintyy tavallisimmin poskien limakalvoilla useissa kohdissa, molemmin puolin. Väriltään muutos voi olla lichenoidimainen, valkoinen (kuten kuvassa), punainen tai punavalkoinen. Kuva: Asko Kuusilehto.

Kuva

Punahukan ilmenemismuodot iholla ja suussa. Lupus erythematosus discoides eli punahukka voi aiheuttaa muutoksia sekä kasvojen iholla että suun limakalvoilla. Tyypillinen ihomuutos nähdään vasemman puoleisessa kuvassa punoituksena kasvojen takaosassa ja oikean puoleisessa kuvassa posken limakalvolla. Kuvat: Asko Kuusilehto.

Kuva

Herpesviruksen aiheuttamia suumuutoksia. Yläkuvassa herpesviruksen aiheuttamia rakkuloita suun limakalvolla. Alakuvassa herpekselle tyypilliset tummanpunaiset turvonneet ikenet. Kuvat: Asko Kuusilehto.