Oliiviöljyä säännöllisesti nauttivat saattavat säästyä dementian aiheuttamalta kuolemalta muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.
Tutkimukseen osallistui 93 000 keskimäärin 56-vuotiasta, joita seurattiin 28 vuoden ajan. Seurannan aikana 4 800 osallistujaa menehtyi dementiaan.
Riski menehtyä dementiaan seurannan aikana oli kolmanneksen pienempi, jos osallistuja nautti keskimäärin 7 grammaa oliiviöljyä päivittäin, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, jotka käyttivät oliiviöljyä hyvin harvoin tai eivät ollenkaan.
Osallistujien muu ruokavalio ei vaikuttanut tuloksiin, mutta margariinin ja majoneesin korvaaminen oliiviöljyllä liittyi pienempään dementiakuolleisuuteen.
Oliiviöljy on yhdistetty suotuisiin terveysvaikutuksiin lukuisissa tutkimuksissa. Muutama vuosi sitten julkaistun meta-analyysin perusteella ruokalusikallinen oliiviöljyä päivässä todennäköisesti vähentää paitsi dementiasta myös sydän- ja verisuonitaudeista ja syövästä johtuvia kuolemia.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Network Open 2024;7:e2410021)