Asetyylisalisyylihappolääkitys eli ASA-lääkitys pienentää riskiä sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään, mutta haittavaikutusten vuoksi se olisi hyvä kohdentaa ehkäisystä eniten hyötyviin.

Tuoreen tutkimuksen perusteella ASA-lääkitykset kannattaisi todennäköisesti keskittää potilaisiin, joiden sairastumisriski on valmiiksi suurentunut epäterveellisten elämäntapojen vuoksi. Heillä lääkitys todennäköisesti ehkäisee eniten syöpiä.

Tulosten perusteella ASA-lääkkeitä säännöllisesti käyttävistä 2 prosenttia sairastui paksu- ja peräsuolisyöpään kymmenen vuoden aikana, kun muista samanikäisistä sairastui 3 prosenttia.

Lääkitykseen liitetty suojavaikutus oli käytännössä sitä suurempi mitä enemmän potilaalla oli epäterveellisiä elämäntapoja. Näitä olivat lihavuus, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikunta ja epäterveellinen ruokavalio.

Tutkijat laskivat, että estääkseen yhden sairastumisen kymmenen vuoden aikana ASA-lääkityksellä piti olla 78 potilasta, joiden elämäntavat olivat epäterveellisimmät. Varsinkin lihavat ja tupakoivat hyötyivät lääkityksestä. Terveellisiä elämäntapoja noudattavia piti puolestaan lääkitä 909, jotta yksi sairastuminen estyi.

Tutkimukseen osallistui 64 000 keskimäärin 49-vuotiasta naista ja 44 000 miestä. Heistä 2 500 sairastui paksu- ja peräsuolisyöpään vuosina 1980–2018. Elämäntapoja kartoitettiin useita kertoja seurannan aikana. Säännöllisesti asetyylisalisyylihappoa käyttävät söivät vähintään 650 mg annoksen viikoittain.

Tulokset julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Oncology 2024;10:1354–1361)

https://doi.org/10.1001/jamaoncol.2024.2503