Tupakointi on tunnettu märkivän hikirauhastulehduksen riskitekijä, mutta tuo riski pienenee selvästi tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Jos tupakoinnin kuitenkin aloittaa uudelleen, myös sairastumisriski palaa, tuore korealaistutkimus osoittaa.

Märkivä hikirauhastulehdus on taivealueiden, etenkin kainaloiden ja nivusten, krooninen ja tulehduksellinen ihotauti. Oireena on toistuvat kipeät ja erittävät paiseet, jotka tekevät käytävämäisiä onteloita. Taudista on usein huomattavaa psykososiaalista haittaa potilaille.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 6,2 miljoonan eteläkorealaisen keskimäärin 47-vuotiaan terveystarkastustietoihin vuosilta 2004–2007. Seurannan aikana 3 600 osallistujaa sairastui märkivään hikirauhastulehdukseen.

Seurannan aikana tupakoinnin lopettaneet sairastuivat märkivään hikirauhastulehdukseen 32 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka tupakoivat koko tarkastelujakson ajan. Sairastumisriski alkoi pienentyä keskimäärin kolme vuotta tupakoinnin lopettamisesta.

Sairastumisriski sen sijaan suureni nopeasti, jos tupakoinnin aloitti uudelleen tai jos aiemmin savuton aloitti tupakoinnin ensimmäistä kertaa.

Tulokset vahvistavat näyttöä tupakoinnin ja märkivän hikirauhastulehduksen yhteyksistä ja osoittavat sairastumisriskin pienentyvän tupakoinnin lopettamisen myötä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.

Märkäistä hikirauhastulehdusta esiintyy noin prosentilla väestöstä, naisilla enemmän kuin miehillä. Taudille altistavat sekä ulkoiset että perinnölliset tekijät, ja kolmanneksella potilaista on tautia lähisuvussa. Oireet alkavat yleensä teini-iässä tai nuoressa aikuisiässä. Tauti on krooninen tai helposti uusiutuva.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Dermatology 2024;160:1056–1065)

https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2024.2613