Pitkäaikainen altistuminen hengitysilman PM2,5-pienhiukkasille tai liikenteen melulle voivat suurentaa hedelmättömyyden riskiä, tanskalaistutkimus osoittaa. Pienhiukkaset ovat riskitekijä miehille ja liikenteen melu naisille.

BMJ-lehden julkaisemat havainnot perustuvat 530 000 miehen ja 380 000 naisen rekisteritietoihin vuosilta 2000–2017. Osallistujat olivat 30–45-vuotiaita, parisuhteessa ja saaneet korkeintaan yhden lapsen aikaisemmin.

Miehellä todettiin hedelmättömyys viiden vuoden seurannan aikana sitä todennäköisemmin mitä suurempia PM2,5-pienhiukkaspitoisuudet olivat hänen asuinalueellaan.

Pienhiukkaspitoisuudet eivät vaikuttaneet naisiin samalla lailla, mutta yli 35-vuotiailla naisilla liikenteen melu liittyi suurentuneeseen hedelmättömyyden riskiin seurannan aikana. Melu saattoi olla riskitekijä myös yli 37-vuotiaille miehille, mutta tältä osin tulokset olivat epävarmoja.

PM2,5-pienhiukkaset ja ilmansaasteet on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa sperman laadun heikkenemiseen, joten miehiä koskevat havainnot ovat uskottavia. Liikenteen melun ja naisten hedelmättömyyden yhteys vaatii sen sijaan lisätutkimuksia, jotta mekanismi selviää. Mahdollisesti melun aiheuttama stressi ja univaikeudet voivat olla ilmiön taustalla. Tuloksiin ovat voineet vaikuttaa myös osallistujien ruokavalio ja muut elämäntavat, joita ei tässä tutkimuksessa huomioitu.

Hedelmättömyydellä tai lapsettomuudella (infertiliteetti) tarkoitetaan tilannetta, jossa raskaus ei ole alkanut vuoden kuluessa, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Jopa 15 prosenttia kaikista pareista on jossakin elämänsä vaiheessa kärsinyt tahattomasta lapsettomuudesta. Useimmat heistä ovat kuitenkin myöhemmin saaneet lapsen, osa hoidon avulla.

Suomessa lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoon hakeutuu vuosittain arviolta 3 000–4 000 paria tai itsellistä naista.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2024;386:e080664)

http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2024-080664