Bakteerivaginoosia kannattaisi todennäköisesti pitää sukupuolitautina tai ainakin hoitaa sen mukaisesti, New England Journal of Medicine -lehden julkaisema tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa hoitotulokset parantuivat merkittävästi, kun naisen lisäksi myös heidän miespartnerinsa saivat kattavan antibioottihoidon. Bakteerivaginoosi on hyvin yleinen emättimen bakteerikannan häiriö.
Tutkimukseen osallistui 164 bakteerivaginoosia potevaa naista ja heidän miespuoliset partnerinsa. Kaikki naiset saivat viikon mittaisen antibioottilääkityksen. Miehet satunnaistettiin joko verrokkiryhmään, jota ei hoidettu, tai saamaan sekä suun kautta otettavia antibiootteja että penikseen paikallisesti laitettavaa antibioottivoidetta.
Bakteerivaginoosin hoitotulokset olivat merkittävästi parempia ryhmässä, jossa myös miehet hoidettiin, tulokset osoittivat. Tässä ryhmässä naisten bakteerivaginoosit uusiutuivat puolet harvemmin kolmen kuukauden seurannassa.
Bakteerivaginoosia ei ole pidetty sukupuolitautina, vaikka sairastumisriskin on tiedetty suurentuvan useiden seksuaalikontaktien myötä. Toisaalta bakteerivaginoosin voi saada, vaikkei olisi seksuaalisesti aktiivinen.
Aiemmissa tutkimuksissa miespartnerien hoito ei vähentänyt bakteerivaginoosin uusiutumista, mutta niissä ei käytetty suun kautta otettavien antibioottien lisäksi myös paikallisesti käytettävää antibioottivoidetta. Tutkijat uskovat tämän selittävän eron nyt saatuihin tuloksiin.
Jos tulokset varmistuvat suuremmissa lisätutkimuksissa, bakteerivaginoosin hoitosuosituksia pitää todennäköisesti miettiä uudelleen.
Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteerikannan häiriötä, jossa limakalvoa puolustavat laktobasillit korvaantuvat haitallisilla, hapettomassa ympäristössä viihtyvillä niin sanotuilla anaerobisilla bakteereilla. Tavallisin oire on pahanhajuinen runsas valkovuoto, lievä kutina ja kirvely.
Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2025;DOI:10.1056/NEJMoa2405404)