Lasten ja nuorten sokerin kulutuksen vähentämisessä kannattaisi keskittyä sokerilla makeutettuihin virvoitusjuomiin. Ruotsalaistutkimuksen mukaan alle 18-vuotiailla ne ovat selvästi merkittävin lisätyn sokerin lähde.
Tutkimuksen tulokset perustuvat 3 000 ruotsalaiskoululaisen kyselyvastauksiin. Lapset olivat 12-, 15-, ja 18-vuotiaita vastatessaan.
Noin kolmannes ruokavalion lisätystä sokerista tuli virvoitusjuomista, tulokset osoittivat. Sokerilimuja joivat etenkin pojat ja vähän koulutettujen perheiden lapset pienissä kaupungeissa ja maaseudulla. Limujen lisäksi karkit, suklaa, leivonnaiset ja jälkiruoat olivat merkittäviä sokerin lähteitä.
Tulosten perusteella valtaosa ruotsalaiskoululaisten saamasta sokerista tulee virvoitusjuomista ja muista lisättyä sokeria sisältävistä ravitsemuksellisesti vähäpätöisistä elintarvikkeista. Jos lasten ja nuorten sokerin saantiin halutaan puuttua, toimet kannattaisikin keskittää näihin tuotteisiin.
Liiallinen sokerin saanti vahingoittaa hampaita, altistaa lihomiselle, suurentaa muun muassa tyypin 2 diabeteksen riskiä ja heikentää ruokavalion laatua.
Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.
Suomessa jo 2-vuotiailla lapsilla sekä sokerin että suolan saanti ylittää suositellun saantimäärän.
Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Nutrition 2025;DOI:10.1007/s00394-024-03568-8)