Kodeissa sattuvien tapaturmien välttämiseksi on varmistuttava ainakin seuraavista asioista:

Pientä lasta ei saa koskaan jättää vartioimatta

  • hoitoalustalle, reunattomalle sängylle tai kylpyyn. On myös varmistettava, ettei vesi ole liian kuumaa ja ettei hanasta tipu lapsen päälle kuumaa vettä.
  • huoneeseen, jossa ikkuna tai parvekkeen ovi on auki. Ikkunoihin on hyvä hankkia lapsilukot.
  • keittiöön, kun liedellä tai uunissa tehdään ruokaa. Kattiloiden ja pannujen kahvat on käännettävä seinään päin. Lieteen voi myös hankkia reunasuojuksen. Jos lapsi haluaa syliisi ruokapöydässä, ole erityisen varovainen, ettei hän äkkiarvaamatta vedä kuumaa ruokaa tai juomaa päällensä ja saa siitä palovammoja.

Lapsen ulottuville ei saa jättää erilaisia irtonaisia esineitä tai myrkyllisiä aineita

  • ohutta muovia tai muovipusseja (tukehtumisvaaran takia).
  • särkyviä, teräväreunaisia tai pistäviä esineitä. Veitset, työkalut yms. on laitettava paikkaan, josta lapsi ei niitä saa.
  • tupakkaa, alkoholia, lääkkeitä, pesu- ja puhdistusaineita, maaleja, hyönteis- myrkkyä ym. aineita, jotka ovat lapselle myrkyllisiä. Laatikot voi sulkea turvasulkimilla. Laatikot ja ovet voi myös sitoa narulla kiinni tai ottaa niistä kahvat pois, jos niitä ei saa lukkoon.
  • nauloja tai vastaavia esineitä, joita lapsi voi työntää pistorasioihin. Pistorasioiden suojaksi kannattaa hankkia suojatulpat tai kotiin voi asentaa turvasuojatut pistorasiat.
  • pieniä, irtoavia osia sisältäviä leluja tai pieniä paristoja, jotka voivat tukkia lapsen hengitystiet.

Tarkista lapsen hoitotarvikkeiden kunto säännöllisesti. Rattaiden ja hoitopöydän tulee olla lapselle turvallisia. Tarkista myös, että lapsi ei pysty pudottamaan päällensä mitään painavia esineitä pöydän tai hyllyn päältä tai kaatamaan esimerkiksi kirjahyllyä päällensä.

Pienestä lapsesta on pidettävä erityistä huolta oltaessa vierailulla perheessä, jossa isäntäväellä ei ole lapsia. Heidän asunnossaan ei välttämättä ole varauduttu pieneen lapseen, joka kokeilee ja maistelee kaikkea. Liikkumaan oppinutta lasta ei saa jättää yksin vaunuihin. Hän voi kiivetä tai pudota vaunuista. On myös varottava, että eläimet eivät pääse vaunuihin.

Lapsen turvallisuus autossa

Lasta ei saa jättää yksin autoon, jossa on suuret lämpötilan vaihtelut. Kuumana päivänä se voi olla kohtalokasta. Lapsi matkustaa autossa turvallisimmin selkä ajosuuntaan kiinnitettävässä turvaistuimessa tai -kaukalossa. Lapsi voi loukkaantua jo voimakkaankin jarrutuksen seurauksena. Turvakaukalot ja -istuimet kiinnitetään aina ohjeiden mukaisesti. Lasta ei koskaan saa kuljettaa autossa irrallaan, eikä lapsi saa istua aikuisen sylissä. Selkä ajosuuntaan kiinnitettävää turvaistuinta ei saa sijoittaa turvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle. Täyttyvä turvatyyny on lapselle hengenvaarallinen.

Lisätietoa Lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisystä

Artikkelin pohjana käytetty Meille tulee vauva -opasta. (Hakulinen T., Pelkonen M., Salo J., Kuronen M. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023)