Nenän tukkoisuus ja nuha

Vastasyntynyt hengittää nenän kautta. Nenän ollessa tukkoinen myös syöminen hankaloituu. Tällöin vauvan on vaikea imeä sekä hengittää samanaikaisesti. Osa vauvoista saa syödessään herkästi maitoa nenänieluunsa. Nenän tukkoisuuteen liittyy yleensä myös silmien rähmimistä. Tällöin kyynelneste pääsee kulkemaan huonosti kyyneltiehyettä pitkin nenään. Iän myötä nenän tukkoisuus kuitenkin helpottaa. Tukkoisuutta voi helpottaa jonkin verran keittosuolatipoilla tai sumutteella. Erilaisia apteekista saatavia vauvan nenän niistäjiä tai imulaitteita voi myös käyttää. Kohoasento ja tiheä syöttäminen myös helpottaa vauvan vointia.

Vauvan kärsiessä pitkään jatkuneesta nenän tukkoisuudesta, hänet kannattaa viedä lääkäriin. Pitkittynyt limaisuus voi johtaa korvatulehduksiin myös pienillä vauvoilla.

Vauva voi sairastua jo varhain ensimmäiseen virusinfektioonsa. Hän voi saada perheenjäsenillä olevan nuhan tai vauvan syntymä voi ajoittua keskelle epidemia-aikaa. Lääkärissä kannattaa käydä herkästi, jos vauva on aivan pieni tai perheen esikoinen tai oireet pitkittyvät.

Lapsiperheessä tulee välttää tupakointia, sillä tupakansavu ärsyttää vauvan limakalvoja. Osalla lapsista hengitys rohisee aina syömisen jälkeen ensimmäisen elinvuoden aikana. Tämä johtuu pehmeistä henkitorven rustoista.

Lue lisää lasten flunssasta

Yskä

Yskä esiintyy lapsella tavallisesti samaan aikaan nuhan kanssa. Nielun limakalvoilla on ärsytystä, jonka lapsi yrittää saada yskimällä pois. Nuhakuumeen jälkeinen yskä kestää yleensä useita viikkoja. Jos kuumeeton yskä ei parin viikon jälkeenkään helpota, taustalla voi olla esimerkiksi korvatulehdus. Jos lapsen yskä on haukkuvaa ja siihen liittyy hengenahdistusta tai korkeaa kuumetta, tarvitaan aina lääkärin arviota.

Lue lisää lasten yskästä

Kuume

Alle 3-vuotias lapsi sairastaa vuodessa keskimäärin 5–6 kuumetautia tai hengitystietulehdusta. Kuumetta sinänsä ei tarvitse hoitaa. Jos lapsi on levoton, kiukkuinen ja kivulias tai hän syö ja juo huonosti, kannattaa hänelle antaa kipulääkettä. Kipulääkkeenä voi antaa apteekista ilman reseptiä saatavaa parasetamolia tai ibuprofeenia joko peräpuikkoina tai nestemäisenä valmisteena. Pakkauksen annosteluohjetta tulee aina noudattaa. Apteekin henkilökunta ohjaa tarvittaessa lääkkeen käytössä.

Alle 2 kuukauden ikäinen kuumeinen tai selvästi sairas vauva tulee aina viedä lääkäriin. Vaikka kuume laskisikin lääkkeellä, kyseessä voi silti olla vakava bakteeritulehdus. Lääkärin arvioita tarvitaan, jos lapsi ei suostu juomaan ja kuume jatkuu korkeana useita päiviä ilman nuhaa ja yskää. Lapsi väsähtää tällöin myös herkästi, hän on kivulias ja hänellä voi on hengitysvaikeuksia. Lapsen vointi huolestuttaa myös vanhempia. Jos lapsella on taipumusta kuumekouristeluun, erillisiä hoito-ohjeita kannattaa pyytää terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Alle puolivuotiailla lapsilla ei koskaan ole kuumekouristuksia, joten erityisesti pienillä imeväisillä kouristelun syy on selvitettävä nopeasti.

Lue lisää lapsen kuumeen hoidosta

Ripuli

Lapsen ulosteet ovat usein löysiä ilman, että kyseessä on ripuli. Hengitystietulehduksen aikana ulosteet voivat olla normaalia löysempiä. Varsinainen ripuliuloste on pahan hajuista ja imeytyy kokonaan vaippaan. Pienen lapsen ripuli on vakava ongelma. Ripulin myötä lapsi menettää nestettä, joka tulee korvata antamalla lapselle lisäjuotavaa. Vauvan imetyksiä tihennetään tai hänelle tarjotaan tiheästi äidinmaidonkorviketta. Apteekista saa myös ripulioireiden lievittämiseen tarkoitettua juomaa. Erityisesti pienen vauvan ripulin vuoksi on hyvä kääntyä ajoissa lääkärin tai terveydenhoitajan puoleen. Lääkärin arvioita tarvitaan erityisesti silloin, kun lapsen ripuliin liittyy pitkittynyt oksentelu, nesteiden saanti on epävarmaa, lapsi väsähtää tai hänen vointinsa vaikuttaa vanhemmista huolestuttavalta.

Lue lisää vatsataudista ja ripulista

Vauvarokko

Vauvarokko eli kolmen päivän kuume on 6 kuukauden – 2-vuoden ikäisten lasten tarttuva virustauti. Tyypillinen oire on kolme vuorokautta kestävä korkea kuume. Kuumeen laskiessa iholle ilmestyy usein pieniä näppyjä, jotka häviävät noin puolessatoista vuorokaudessa. Joskus vauvarokon ainoa oire on kuume, joskus pelkkä ihottuma.

Lue lisää vauvarokosta

Milloin hoitoon?

Ota yhteys lääkäriin tai terveydenhoitajaan heti, jos vauva

  • syö toistuvasti huonosti
  • on unelias tai veltto
  • on käsittelyarka tai itkuinen, eikä rauhoitu millään
  • hengittää vaikeutuneesti tai tiheästi
  • on yliärtynyt ja säpsähtelevä
  • on unelias ja poissaoleva
  • ei suostu juomaan
  • kuumeilee alle 2 kuukauden iässä (peräsuolesta lämpö yli 38 ºC).

Lääkäriin tai terveydenhoitajaan on otettava heti yhteyttä myös, jos

  • vauvan iholla on verenpurkaumia
  • vauvalla on vakava perustauti
  • vointi vaikuttaa jotenkin huolestuttavalta.

Artikkelin pohjana käytetty Meille tulee vauva -opasta. (Hakulinen T., Pelkonen M., Salo J., Kuronen M. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2023)