Hyvä jalkaterveys on keskeinen osa työkykyä ja työhyvinvointia. Hoitamalla säännöllisesti jalkoja ylläpidetään jalkaterveyttä ja ehkäistään jalkavaivoja sekä edistetään työssä jaksamista.
Jalkojen omahoito on lähtökohta jalkaterveyden ylläpitämiselle. Työtehtävien ja työntekijän yksilöllisten ominaisuuksien mukaisesti valitut työkengät ja sukat ovat perusta jalkojen hyvinvoinnille. Jalkojen päivittäinen omahoito (ks. Jalkojen omahoidon merkitys ja sisältö) edistää jalkaterveyttä ja ehkäisee työn kuormituksesta aiheutuvia jalkavaivoja.
Kengät ja sukat
Oikean kokoiset ja muilta ominaisuuksiltaan jalkaterveyttä edistävät työkengät ja sukat (ks. Kengän istuvuuden vaikutusjalkaterveyteen, Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen, Sukkien tehtävät, Sukkien pukeminen ja pesu sekä ostaminen) ylläpitävät hyvää jalkaterveyttä, ovat osa työssä jaksamista ja vähentävät alaraaja- ja jalkaterävaivojen riskejä (ks. Jalkaterveys osana työhyvinvointia ja työssäjaksamista).
Kenkien käyttö
Erityyppisten työkenkien vaihteleva käyttö työpäivän aikana aktivoi monipuolisesti jalkaterän niveliä ja lihaksia (ks. Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito). Työpöydän ääressä pitkiä aikoja istuttaessa, kannattaa ottaa kengät pois, jolloin varpaat saavat vapaasti liikkua eivätkä jalat hikoile. Jos ei halua olla ilman kenkiä, voi hankkia kevyet ja päkiästä leveähköt paljasjalkakengät (ks. Paljasjalkakengät työkenkinä).
Työkenkiä tulisi olla vähintään kaksi paria. Päivittäisessä käytössä kengät kuluvat nopeasti, etenkin, jos työhön liittyy paljon kävelemistä ja seisomista. Kenkiä kannattaa huoltaa säännöllisesti ja ne kannattaa uusia siinä vaiheessa, kun ominaisuudet eivät enää vastaa käyttötarpeita (taulukko Kenkien määrä, käyttöikä ja huolto). Ennen uusien kenkien säännöllistä käyttöä kengät pitää "sisäänajaa" (ks. Kenkien osto ja sisäänajo).
Iskunvaimennus
Iskuja vaimentavat pohjalliset vähentävät kantapäähän ja päkiään kohdistuvaa painetta, rasitusta ja vähentävät jalkaterän alueen kiputiloja sekä suojaavat ihomuutoksilta (ks. Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset). Myös sukat, joissa kantapää ja päkiä on pehmustettu, vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa painetta ja kuormitusta (ks. Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus).
Vain harvoissa työtehtävissä kenkiin tarvitaan erityistä iskunvaimennusta (ks. Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito, taulukko Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito).
Tukisukat
Istuen ja seisten tehtävä työ heikentää alaraajojen laskimoiden paluuvirtausta ja lisää raajojen turvotusta ja väsymistä. Terveissä jaloissa kevyiden tukisukkien (ns. lentosukat, ks. Kevyet tukisukat ja lentosukat) käyttö ehkäisee turvotuksen kehittymistä ja vähentää alaraajojen väsymistä. Jos kärsii suonikohjuista, yksilöllisten mittojen mukaan hankitut hoitosukat (ks. Lääkinnälliset hoitosukat) parantavat laskimoiden paluuvirtausta, ehkäisevät turvotusta ja hidastavat laskimovajaatoiminnan pahenemista.
Työn tauotus
Hyvä koko kehon lihasvoima ja nivelten liikkuvuus kompensoivat työn kuormituksesta aiheutuvia vaivoja. Lisäksi erilaisilla työpistekohtaisilla ergonomiaratkaisuilla tai apuvälineillä ja työn tauottamisella sekä taukoliikunnalla voidaan ehkäistä jalkavaivoja (kuva Seisontamatto).
Istumatyötä tekeville kävelypalaveri tuo kaivattua liikuntaa ja virkistystä. Kahvitaukojen aikana voi välillä seistä ja liikkua. Seisomatyötä tekeville työtä voi tauottaa voimistellen. Pohje- ja reisilihaksia aktivoiva harjoite on pienessä haara-asennossa paikalla seisten tehtävät polvien koukistukset ja ojennukset. Reipas marssiminen paikalla elvyttää alaraajojen lihaksia ja verenkiertoa.
Taukoliikkeitä kannattaa tehdä 30 kertaa tai yksi minuutti. Taukotilan seinälle tai porrastilaan laitetut voimisteluohjeet toimivat osalle työntekijöistä innoittajina ja muistuttajina. Hyötyliikunta on helppo sitoa osaksi työpäivää. Hissin odottamisen sijasta kannattaa aktivoida alaraajojen lihaksia ja tehostaa verenkiertoa käyttämällä portaita.
Työpöydän alle voi sijoittaa hierovan jalkatuen, puisen akurullan (kuva Akurulla ja tasapainolautaA) tai halkaistun tennispallon (kuva Isovarpaan tyvinivelen vakauttaminen), joidenka avulla jalkaterän pieniä lihaksia on helppo rentouttaa ja aktivoida työn lomassa. Akurullan pyörivät pallot hierovat ja rentouttavat lihaksia, kun jalkapohjia liikutellaan edes takaisin pallojen päällä. Verenkierto vilkastuu, kun rullaustahti nopeutuu ja rullataan riittävän kauan, noin 5 minuuttia kerralla.