Lapsen jalkaterä malli, toiminnallinen anatomia sekä reagoiminen kuormitukseen ovat täysin poikkeavat aikuisen jalkaterään verrattuna, koska lapsen jalkaterän ja alaraajojen kasvu on kesken. Terveillä lapsilla liikkuminen on luontaisesti monipuolista, jolloin päivittäisen liikkumisen tarjoamat vaihtelevat liikemallit tuottavat keholle sopivia ärsykkeitä kasvavan kehon kehityksen tueksi. Kenkien merkitys on ensisijaisesti luoda turvallinen ja miellyttävä ympäristö jatkaa liikkumista myös urheilulajien parissa. Kengillä on omalla tavallaan rooli rohkaista lasta lähtemään liikkeelle. Taulukossa Eri-ikäisten lasten ja nuorten urheilukengät kuvataan urheilukenkien valintaperiaatteet eri-ikäisille lapsille.

Iskunvaimennuksen ja pehmusteiden vaikutus

Lihasten ja jänteiden elastisuus sekä jalkaterä ja nilkka ovat osa kehon monipuolista iskunvaimennusjärjestelmää, joka suojaa niveliä ja pehmytkudoksia liialliselta kuormitukselta (ks. Jalkaterän ja varpaiden toimivuuden ylläpito). Erilaiset iskunvaimennusominaisuudet voivat häiritä jalkaterän kehitystä (taulukko Urheilukenkien liiallisen iskunvaimennuksen haitat lapselle ), sillä jos jalkaterä ei istu kengän rakenteisiin, siihen kohdistuu kengän materiaaleista riippuen varsin epäsuotuisia voimia (ks. Kengän istuvuuden vaikutusjalkaterveyteen).

Oikeanlaisilla urheilukengillä voidaan vaikuttaa paineen jakautumiseen tasaisemmin jalkapohjan alueelle ja välttää maksimaaliset painepiikit. Kuuden ikävuoden jälkeen, kun lapsen liikkuminen sekä voimantuotto on kasvun myötä muuttunut aiempaa kuormittavammaksi, urheilu- tai liikuntalajista riippuen voi iskunvaimennusta lisätä kenkä- tai pohjallisvalinnoilla (ks. Perus- ja iskunvaimennuspohjalliset). On kuitenkin muistettava, että kaikki mitä jalan ympärille laitetaan, vaikuttaa alustasta välittyvään kuormitukseen.

Kengissä olevat pehmusteet ja tuet vaikuttavat jalkapohjan ja nilkan asentotuntoelinten koettuun informaatioon, jolloin alustan muotojen aistiminen muuttuu. Sisäkaaren tuenta kengissä muuttaa jalkaterän aistituntemuksiin ja vaikuttaa lihasten toimintaan. On näyttöä että 3-6-vuotiaiden lasten (n = 1356) juoksuaskel muuttuu riippuen siitä juokseeko lapsi paljasjaloin vai kengät jalassa. Alustasta välittyvä kuormitus, tässä tapauksessa urheilu ja liikunta, viestivät huomaamatta lapsen kehon mukautumisstrategioihin. Kengän iskunvaimennus on siis osa isoa kokonaisuutta. Alustasta välittyvän kuormituksen iskunvaimennus urheilussa muodostuu liikunta-alustasta, tähän soveltuvasta kengästä ja kehon kyvystä adaptoitua liikunnan kuormitukseen (ks. Juoksukenkien hankkiminen).

Runsas pehmustus voi myös lisätä pronaatiota, mikä venyttää jalkaterän sisäreunan pehmytkudoksia ja voi aiheuttaa esimerkiksi kantakalvon kiputilan (ks. Kantakalvon tulehduksen (plantaarifaskiitin) hoitaminen venytyksellä ja manipuloinnilla).

Korko

Kantakorko kengissä on erittäin yleinen näky aikuisväestössä ja sama toistuu lapsilla. Tänä päivänä ei ole erityistä terveyteen vetoavaa perustetta tai vahvaa näyttöä miksi kantakorko olisi merkityksellistä terveellä lapsella. Toisaalta näyttöä on, että kantakoron suurentuessa jalkapohjan kuormituksen jakautuminen muuttuu kohti jalkaterän etuosaa. Tästä syystä kasvuvaiheessa lapsen kenkien tulisi olla korottomat. Jos korkoa on, sen tulisi olla mahdollisimman matala, mielellään alle 5 mm, koska sitä korkeampi korko muuttaa merkitsevästi alustasta välittyviä reaktiovoimia.

Korko, sen materiaalivalinta ja pinta-ala vaikuttaa lapsen jalkaterään toimimalla vipuvarren tavoin ja koron korkeus vaikuttaa alustasta välittyviin reaktiovoimiin. Korkea korko urheilukengissä voi lisätä sivuttaissuunnassa jalkaterän pronaatio- sekä supinaatioliikettä, pidentää askelpituutta ja työntää kuormitusta jalkaterän keski- ja etuosaan muuttaen kehon kinematiikkaa ja kinetiikkaa.

Pintamateriaalit

Urheilukengissä jalkaterät hikoilevat liikunnan vaikutuksesta enemmän kuin muissa umpinaisissa kengissä, siksi kenkien materiaalien tulisi olla hengittäviä (tekstiilit, polyamidi, mikrokuitu, pinnoittamaton nahka, tex-kalvomateriaalit) (taulukko Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen).

Taulukko 1. Eri-ikäisten lasten ja nuorten urheilukengät. Taulukossa mainittujen seikkojen lisäksi tulee kiinnittää huomiota kenkien kokoon ja istuvuuteen sekä materiaalin hengittävyyteen.
Alle 1-vuotias Liikkuminen Kävelemään opettelu
Kengät Ei kenkiä, sukat tai tossut suojaavat; mahdollisesti tarvittavat kengät: joustavat, ohutpohjaiset.
1–2-vuotias Liikkuminen Kävely, juoksu, satujumpat, liikuntaleikit
Kengät Sisäliikunnassa ei kenkiä, sukat tai tossut suojaavat.
Joustavat, ohutpohjaiset kengät, ei urheilukenkiä, ei iskunvaimennustarvetta
2–4-vuotias Liikkuminen Lisääntyy: päiväkoti, lapsijumpat, temppukoulut.
Kengät Voimistelutossut, pehmeät sisätossut tai paljasjalkakengät
Pehmeä, joustava kenkä, ei iskunvaimennustarvetta
Huomattava Jalkaterän luiden luutumisvaihe: tuki ja liikuntaelimistö tarvitsee monipuolisia ärsykkeitä, joita kengät ei saa estää.
Jos voimakas linttaan astuminen, tukeva kantio on kengässä tarpeen.
Jalkaterän sisäreuna kasvaa ulkoreunaa nopeammin: kengissä tulee olla tilaa varpaiden tyvinivelten liikkeille.
4–6-vuotias Liikkuminen Liikunta-aktiivisuus lisääntyy, koordinaatio kehittyy: juoksu, hyppely, portaissa liikkuminen; liikuntaharrastusten aloittaminen.
Kengät Sisäliikunta: hyvä ulkopohjan pito tossuissa, kumiseokset parhaita
Suorapohjainen, päkiästä hyvin taipuva kenkä, jotta varpaat saavat liikkua; ei sisäkaaren tukea, ei iskunvaimennuksen tarvetta.
Huomattava Osa kumipohjista aiheuttaa liikaa kitkaa, mikä lisää nyrjähdysten riskiä.
Jalkaterä levenee, ympärysmitta kasvaa (kuva Jalkaterän laajuuden mittaus).
Sisäkaaren rasvapatja suojaa vielä jalkaterää liialta kuormitukselta.
6–10-vuotias Liikkuminen Koululiikuntaa, harrastusliikuntaa urheiluseuroissa, kuormittavuus lisääntyy.
Kengät Tarvittaessa liikuntalajin edellyttämä iskunvaimennus, hieman jäykähkö pohja, ei juurikaan korkoa.
Huomattava Kovat alustat ja painon lisääntyminen lisäävät iskunvaimennuksen tarvetta.
Pehmytkudosten tukevuus lisääntyy ja jalkaterän liikkuvuus alenee selvästi.
Luut ja lihakset tarvitsevat ulkoisia ärsykkeitä kehittyäkseen.
Pojat: jalkaterän keskiosan ympärys laajenee, tytöt: jalkaterä kapenee.
12–15-vuotias Liikkuminen Liikunta- ja urheilusuoritukset aikuisten tasoa vastaavia
Kengät Valinta jalkaterän mallin, kehon painon, urheilulajin sekä alustan mukaan
  • Juoksu- ja ponnistuslajit: kovilla alustoilla iskunvaimennus on välttämätön.
  • Periaatteessa jalkaterä ei vaadi iskunvaimennusta.
Huomattava Jalkaterän pituuskasvu päättymässä
Pehmytkudosten tukevuus aikuisen tasolla
Kasvupyrähdysten aikana huomio: lisääntyvä lihasjänteys ja jänteiden kireys, johtuvat lihasten kehitystä nopeammasta luiden pituuskasvusta.
Jalkaterän pronaatio on luonnollinen liike, joka vaihtelee yksilöllisesti, pronaatiotukien käyttö ei yleensä ole tarpeen.
Taulukko 2. Urheilukenkien liiallisen iskunvaimennuksen haitat lapselle ja nuorelle.
Tuntoaistille Häiritsee hermopäätteiden toimintaa heikentäen jalkapohjan tuntoa.
Lihaksille Huonontaa polven ja lonkan koukistajien automaattista työskentelyä.
Vähentää jalkaterän pienten lihasten aktiivista toimintaa.
Vammariskille Lisää riskiä.