Jalkainfektioilla tarkoitetaan säärien ja jalkaterän ihon ja ihonalaiskudoksen infektioita. Infektioiden aiheuttajia ovat bakteerit, sienet ja virukset. Infektio voi olla endogeeninen (sisäsyntyinen) tai eksogeeninen (ulkosyntyinen).
Ihon kuivuminen ja rikkoutuminen johtavat helposti infektioihin. Infektiot ovat pääsääntöisesti ehkäistävissä, kun huolehditaan jalkahygieniasta sekä hoidetaan iho ja kynnet asianmukaisesti (ks. Jalkojen omahoidon merkitys ja sisältö, Jalkahygienia ja jalkaterveys). Koko vartalon ehjä iho ja hyvä yleiskunto vähentävät infektioriskiä. Luonnollista vastustuskykyä heikentävät ikä, sairaudet, huono ravitsemus, jotkut lääkehoidot, leikkausten jälkitilat ja sädehoito.
Ehkäisy
Jalkainfektioiden ehkäisy perustuu paljolti oikeaan omahoitoon (ks. Jalkojen omahoidon merkitys ja sisältö, Jalkavaivojen asiantuntijahoito omahoidon tukena). Ehjä iho ja kynnet ovat vastustuskykyisiä tavallisille virus-, sieni- ja bakteeri-infektioille. Terveydenhuoltohenkilöstön on tunnistettava sekä kroonisten että akuuttien infektioiden varhaisoireet, jotta hän osaa ohjata asiakastaan tarvittaessa jalkaterapeutin tai lääkärin hoitoon.