Jalkaterät pestään päivittäin. Varvasvälit puhdistetaan yksitellen, jotta hiki, kuollut ihosolukko, sukkanöyhtä ja mahdollinen lika lähtevät (kuva ). Iho kuivataan kevyesti taputtelemalla ja varvasvälit kuivataan yksitellen huolellisesti (taulukko Jalkojen omahoitoa helpottavat yksinkertaiset hoitovälineet ).

Kuva

Jalkojen pesu. A) Jalat pestään huolellisesti. Varvasvälit puhdistetaan yksitellen, jotta hiki, kuollut ihosolukko, sukkanöyhtä ja mahdollinen lika lähtevät. B) Kuivaus varvas varpaalta ehkäisee varvasvälien hautumista sekä varvasvälikänsän ja jalkasienen syntyä. Kuvat: Anna Penttilä.

Pesutapa

Jalkahien ja voidejäämien poistamiseen riittää päivittäin pesu haalealla vedellä. Jos haluaa käyttää pesunestettä, sen tulisi olla lievästi hapanta (pH 3,5–5,5), jolloin se tukee ihon omaa pH-tasoa. Lievästi hapan pesuneste sopii hyvin myös koko kehon pesuun.

Palasaippua ja saippuaa sisältävät suihkugeelit ovat happamuudeltaan neutraaleja tai emäksisiä. Toistuvasti käytettyinä ne nostavat ihon happamuutta (pH 9–10), jolloin ihon terveydelle välttämätön bakteerikanta (normaalifloora) muuttuu ja bakteeriston kasvu ja infektioriski lisääntyvät (taulukko Jalkojen omahoitoa helpottavat yksinkertaiset hoitovälineet ).

Säärien hankausta pesuharjalla kannattaa välttää. Kuivan ihon pesuun suositellaan voidepesua apteekin perus- tai pesuvoiteella. Voide levitetään iholle saippuan tavoin, iho pestään ja huuhdotaan haalealla vedellä.

Jalkojen pitkää liottamista tai jalkakylpyjä ei suositella, koska varvasvälien iho on ohutta ja vettyy 15–20 minuutissa. Vettynyt iho lisää sieni- ja bakteeri-infektioiden riskiä (ks. Varvasvälihautuman hoito, Jalkainfektiot, niiden aiheuttajatja ehkäisy).

Kovettumien raspaaminen

Kovettumia ei pidä poistaa raspaamalla, vaan ne pidetään joustavina päivittäisellä rasvauksella ja niiden syntyä ehkäistään muun muassa käyttämällä jalkaterveyttä edistäviä kenkiä ja kiinnittämällä huomio sukkamateriaaleihin (ks. Kengän istuvuuden vaikutusjalkaterveyteen, Kengän pohjan vaikutus jalkaterveyteen, Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus, Kovettumat ja niiden hoito).

Kuivaus

Jalkojen iho kuivataan kevyesti taputtelemalla. Varvasvälien kuivaaminen vähentää jalkainfektioiden riskiä.

Kuivaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jos aiemmin on esiintynyt varvasvälihautumia tai -ihorikkoja tai jalka- ja kynsisilsaa. Varpaiden asentopoikkeamien vuoksi tai muuten ahtaat, toisissaan kiinni olevat varpaat edellyttävät huolellista kuivaamista. Kapeat ja tiiviit varvasvälit saa parhaiten kuivaksi ohuella pyyhkeellä tai talouspaperilla (kuva ).

Kuivaamisen yhteydessä on luonteva tarkastaa jalkojen kunto (ks. Jalkojen viikoittainen kunnon tarkastus).

Taulukko 1. Jalkojen omahoitoa helpottavat yksinkertaiset hoitovälineet ja hoitotuotteet. Jalat pestään päivittäin. Varvasvälit kuivataan huolellisesti, ettei niihin jää kosteutta, joka altistaa hautumille ja ihorikolle sekä jalkainfektiolle.
Jalkojen pesu Lievästi hapan pesuneste (pH 3,5–5,5) Terveen ihon pinnan happamuus (pH)
  • lapsen iho noin 7,
  • nuoren ihmisen iho 4,8–5,2,
  • ikääntyneen ihmisen iho 5,5–6,0
Palasaippua (pH jopa 10) ja suihkugeelit (useat sisältävät saippuaa) lisäävät ihon infektioriskiä.
Pesuvoide tai perusvoide Kuiva iho, vauvan ja vanhan ihmisen iho.
Pehmeä harja (esimerkiksi kynsiharja) Mahdollisen lian puhdistus.
Kynsiuurteisen puhdistus (kuollut ihosolukko, vanha rasva, sukkanöyhtä) ehkäisee kynsivallin tulehdusta.
  • Pieneksi harjaksi sopii hyvin vanha, hammasharja.
Suihkusandaali tai harjasandaali Imukuppikiinnitys lattiaan helpottaa jalkojen pesua, jos kumartuminen vaikeaa.
Varvasvälien kuivaus Ohut pyyhe Pyyhkeen tulee mahtua tiukkoihin varvasväleihin. Varvasvälit voi kuivata myös talouspaperilla.